Milorad Dodik, budući predsjednik Srpske: Srpski narod pokazao političku zrelost

Goran Maunaga
Milorad Dodik, budući predsjednik Srpske: Srpski narod pokazao političku zrelost

Koncept preglasavanja koji se uspješno primjenjuje kod Hrvata u BiH zbog čega je Željko Komšić ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kojeg su uz bošnjačke glasove preko Mladena Ivanića pokušali da primijene i kod Srba, potpuno je propao na ovim izborima. Sada možemo da budemo spokojni.

Izjavio je to u intervjuu "Glasu Srpske" budući predsjednik RS, pobjednički kandidat SNSD-a na opštim izborima za tu funkciju Milorad Dodik.

- Nevjerovatno je da to SDS nije prepoznala i da je stajala iza Ivanića do kraja u nastojanju da se ostvari bošnjački cilj da oni biraju sva tri člana Predsjedništva BiH - kaže Dodik.

* GLAS: Kako se osjećate poslije više nego ubjedljive pobjede na izborima za predsjednika RS?

DODIK: Narod Republike Srpske pokazao je političku zrelost, a i ja sam svojom dosadašnjom politikom pokazao da mogu da dobijem povjerenje naroda. RS je glasala za dosljednost koju smo pokazali. Nijednog trenutka nisam ni sumnjao da će ta podrška biti velika, mada mi imponuje što je veća čak i od mojih ličnih očekivanja.

* GLAS: Jesu li rezultati koje je ostvario SNSD onakvi kakve ste očekivali?

DODIK: Još je rano govoriti o rezultatima u vezi sa Narodnom skupštinom RS, ali mi smo očekivali i iskreno vjerujemo da smo zaslužili da dobijemo apsolutnu podršku glasača. Kako stvari sada stoje, to se i ostvaruje u mnogim opštinama. Mislim da ćemo i u Skupštini RS, bez obzira na procente, imati 42 i više poslanika, što će omogućiti trajnu političku stabilnost institucija RS. Zbog načina obračuna cenzusa, moguće je da dobijemo i 46 poslanika i tako ostvarimo potpunu većinu u Skupštini. Ali, ipak, ćemo sačekati konačne rezultate. Nesumnjivo je da smo uspjeli poslije pet godina vlasti i teških uslova u kojima smo radili, kao što je svjetska ekonomska kriza koja je uzdrmala mnogo stabilnije države i društva, zadržati povjerenje naroda, u najmanju ruku, na istom nivou. A to je veliki uspjeh.

* GLAS: SNSD je pobijedio SDS i u onim njegovim uporištima gdje nikada nije, kao što su Doboj i Bijeljina?

DODIK: Tamo smo rekonstruisali partijske odbore, a pokazalo se da SDS-ova vlast na lokalnom nivou nije u funkciji narodnog interesa. Uz naš angažman i činjenicu da je u Doboju i Bijeljini na vlasti jedna grupno-svojinska struktura SDS-a koja se drži na okupu samo zbog lične koristi, to je omogućilo da SNSD pobijedi u ta dva vrlo važna bastiona SDS-a.

* GLAS: HDZ BiH je ostvario evidentan uspjeh, ali je hrvatskog člana Predsjedništva BiH ponovo izabrao bošnjački narod. Kakva je to poruka za BiH u cjelini?

DODIK: To treba da bude poruka za sve nas Srbe i Republiku Srpsku, poruka iz koje treba mnogo da naučimo. Bošnjačke partije isto su pokušale da urade i nama sa Mladenom Ivanićem ovdje. On je od početka bio sumnjiv kandidat. Sada već možemo da potvrdimo da su na svim glasačkim mjestima Bošnjaci u RS glasali za Ivanića. Preko Islamske zajednice bilo je dogovoreno da oni tako urade, a onda je taj dogovor postignuti i sa bošnjačkim političkim partijama. Brojanje će pokazati da je Ivanić kada su u pitanju srpski glasovi u RS doživio pravi politički debakl.

* GLAS: Hoćete da kažete da je isti koncept kao u slučaju izbora Komšića trebalo da bude primijenjen i ovdje?

DODIK: Da, to je taj koncept koji se uspješno primjenjuje kada je riječ o Hrvatima. Zato Srbi moraju da budu svjesni toga u budućnosti i da takvim smutljivcima kakav je Ivanić više ne dopuste da dobiju bilo kakvu podršku. Nevjerovatno je da SDS to nije prepoznala i da je stajala iza Ivanića do kraja kampanje u nastojanju da se ostvari bošnjački cilj da oni biraju sva tri člana Predsjedništva BiH. Da se to dogodilo međunarodna zajednica bi pokušala da Predsjedništvo BiH napravi jedinim mjestom odlučivanja, da minimizira RS i dovede do značajne destrukcije njenih institucija. Ali srpski narod je ipak bio svjestan toga, a SNSD je uspio da objasni ovu opasnost.

* GLAS: Ali Nebojša Radmanović, kandidat SNSD-a, ipak je dobio podršku RS?

DODIK: Sada možemo da budemo spokojni. Gospodin Nebojša Radmanović zaslužuje da bude član Predsjedništva BiH, on je definitivno patriota koji razumije situaciju, nije ni protiv koga, ali tako čvrsto u Predsjedništvu brani pozicije RS. Njegov izbor za člana Predsjedništva BiH iz RS bio je od najvećeg interesa za Srpsku i srpski narod. 

* GLAS: Šta je za Vas najveće iznenađenje ovih izbora?

DODIK: Pa, upravo taj Ivanićev perfidni pokušaj. Očekivao sam da će jedan broj Bošnjaka glasati za njega, ali da ovako organizovano i u ovolikom broju glasaju za njega, to je za mene, moram da priznam, zaista iznenađenje. Naravno, neugodno iznenađenje koje će redefinisati naš odnos prema njihovim političkim strukturama koje predstavljaju Bošnjaci u RS, a naravno i na nivou BiH. To glasanje bilo je na štetu RS upravo zato jer su oni htjeli da imaju ljude kao što je Ivanić koji bi radio sumnjive poslove u i sa RS. Još jedno veliko iznenađenje je to što su Bošnjaci koji su glasači i SDP-a i SDA i svih drugih bošnjačkih političkih partija u RS bili jedinstveni u podršci Ivaniću. Nažalost, Ivaniću je bilo važno samo da ostvari svoj lični komoditet i poslije ovoga jasno je da je on špekulant koji je pokušao da prevari srpski narod u RS.

* GLAS: Poslije kampanje, izbora i konstituisanja vlasti, slijedi naporan rad?

DODIK: Nemam namjeru da uradim bilo šta drugo osim onog što sam govorio u izbornoj kampanji. Tek sada ćemo pokazati da smo sposobni da sprovedemo sve ono što smo pričali u kampanji. Za nas iz SNSD-a koji smo izabrani ne postoji lični komoditet ni lična strana koja bi nas odvela od toga da se uporno zalažemo za ono što smo obećali. Mi smo rekli i naš moto ostaje: "Republika Srpska zauvijek, a BiH dok mora". A moranje je uvijek problematično.

Stranci

* GLAS: Turska je u proteklom periodu nedvosmisleno podržavala Harisa Silajdžića koji nije prošao na izborima. Kako će se sada stvari razvijati?

DODIK: Mi ne očekujemo da će Turska ikada iskreno da podrži ravnopravnost naroda u BiH, nego će nastaviti da istinski podržava samo jedan narod, bošnjačko-muslimanski. Dolazi vrijeme u kome će stranci, sada kad je otišao Silajdžić, svu krivicu prebaciti na RS. Ja im samo mogu poručiti da mi ostajemo čvrsto pri našoj politici koja će biti još čvršća i uvjerljivija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana