Mektiću prihvatljivo i nasilje u borbi za vlast

Vedrana Kulaga
Mektiću prihvatljivo i nasilje u borbi za vlast

Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH i član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić izjavio je juče da je za to da se u Srpskoj dogodi makedonski scenario, a iz vladajuće koalicije su mu poručili da Srpskoj ne treba ništa što podrazumijeva nasilje.

Makedonska opozicija došla je na vlast poslije dugog perioda sukoba, protesta i blokade institucija i uz svesrdnu podršku Zapada. Govoreći o prošlosedmičnim nemilim dešavanjima u Narodnoj skupštini RS i novim metodima borbe opozicije, koja je fizički blokirala rad parlamenta, Mektić je rekao da je za makedonski scenario u RS, jer bi donio demokratiju i vladavinu prava.

- Makedonski scenario je da su bili parlamentarni izbori, da je Zoran Zaev pobijedio na izborima, obezbijedio većinu i zatražio mandat za sastav Vlade, ali mu ga predsjednik nije htio dati. I onda se dogodio narod koji je izvršio pritisak da bude imenovan čovjek koji ima većinu. Zaev je formirao Vladu. U čemu je sporan makedonski scenario? Da li je problem što je makedonska opozicija bila napadnuta i što je Zaev dobio osam rasjekotina na glavi? Je li to makedonski scenario što je dobio batine kao pobjednik na izborima - kazao je Mektić.

Dodao je da je u Makedoniji pobijedila demokratija i da je nova vlada uspostavljena na civilizovan način poslije čega je zemlja krenula u rješavanje strateških pitanja.

- Hajde da i mi imamo takav scenario pa da rješavamo pitanja naše izolacije, deficita, kriminala... Dajte nam Božiji, kakav god scenario, samo da ovdje pobijedi demokratija, razvoj i borba protiv kriminala i korupcije - naveo je Mektić.

On je ustvrdio da je u Narodnoj skupštini RS i izvan nje na dan kada je opozicija izrazila bunt bilo oko 150 policajaca i upitao ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, čija je smjena ili ostavka jedan od uslova opozicije, da li je planirao da se sa opozicijom obračunava oružjem.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da zapadni centri žele da preko opozicije u Srpskoj izazovu velike nerede prije izbora kako bi spriječili donošenje odluke o vojnoj neutralnosti RS koja je u pripremi. Dodik je dodao da je scenario da bude destabilizovana RS i da se nametne potreba da se dogovara o posebnim uslovima za izbore.

- RS, to svi znaju, ne žele mnogi faktori, pa i neki jaki u svijetu. Dio zapadne međunarodne zajednice nikada nije odustao da joj oduzmu snagu i identitet, karakter i status - rekao je Dodik.

Na Mektićeve navode reagovao je potpredsjednik parlamenta RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

- Nećemo dozvoliti da se haos nestabilnosti iz Parlamenta BiH i institucija u Sarajevu prenese u Banjaluku. Makedonski scenario je jedino moguć u Savjetu ministara BiH. Jedino se tamo ne zna ko koga nadglasava, ko je većina, ko manjina i šta rade bezbjednosne i tužilačke službe - rekao je Stevandić.

Ministar inostranih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da mu nije jasno na šta misle Dodik i premijerka Željka Cvijanović kada koriste izraz makedonski scenario u izjavama o opoziciji.

- U Makedoniji je nerede napravila vladajuća struktura. Nadam se da će sve na miru da se okonča, ali to njihovo ponašanje pokazuje da su izgubili kompas - dodao je Crnadak.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kaže da je opredjeljenje opozicije da političku borbu vodi u Skupštini bez sile.

- Više ništa neće biti kao što je nekada bilo u parlamentu gdje vlast radi nezakonito - rekao je Čavić.

Bivši funkcioner NDP-a, a sada koordinator za formiranje "Snage Hercegovine" Slobodan Šaraba je istakao da opozicija pravi greške i da je potvrdio loše mišljenje o Čaviću.

- Stav opozicije je potpuno pogrešan i loše je kada opozicija počne da pokazuje snagu mišićima - kaže Šaraba.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će poslanici opozicije na narednoj sjednici parlamenta biti u sali i nastaviti insistirati na legitimnim zahtjevima.

- Mi smo u parlamentu i iz njega ne idemo. Nas iz parlamenta mogu samo iznijeti - poručio je Borenović.

Ustavni sud i blokada

U opoziciji su najavili da će u Ustavnom sudu pokušati da obore sve odluke koje je Narodna skupština donijela na posljednjem zasjedanju, a predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović juče im je poručio da su oni prekršili Poslovnik o radu fizički ometajući održavanje sjednice.

- Poslovnik su kršili opozicionari, kojima je izrečena mjera da ne mogu prisustvovati sjednici, jer su fizički ometali njeno održavanje - rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana