Mektić odustao od sporne odluke

Agencije
Mektić odustao od sporne odluke

Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče "Glasu Srpske" da Savjetu ministara BiH neće uputiti prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma zbog negativnog stava Vlade RS.

- Ako u RS to neće, nema potrebe da to činim, mada smatram da nema ništa sporno. Ako žele da se sastanemo i razriješimo sporne stvari, ja sam uvijek spreman - kaže Mektić i dodaje da je samo riječ o korekciji postojeće odluke i da koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma postoji još od 2006. godine te da je bilo još centralizovanije nego što je predviđeno ovom odlukom.

Vlada RS odbacila je na sjednici održanoj u četvrtak prijedlog odluke Ministarstva bezbjednosti ocijenivši da je njom predviđen niz neustavnih i nezakonitih rješenja.

- Formiranje ovog tijela dovelo bi do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom - naveli su u Vladi.

Dodali su da koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno, već kao tijelo kojem se primarno posredstvom operativne grupe u njegovom sastavu daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje.

- Ovakva rješenja su neustavna i nezakonita. Neprihvatljiva su i rješenja kojima se predviđa politička funkcija koordinacionog tijela. Vlada smatra neustavnim i nezakonitim jačanje nadležnosti Tužilaštva BiH kako je predviđeno prijedlogom odluke - naveli su u Vladi.

Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana