Мектић: У Сребреници се десио стравичан злочин, а не геноцид

Мектић: У Сребреници се десио стравичан злочин, а не геноцид 10.02.2018 12:43 | Срна

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић демантовао је писање хрватског "Вечерњег листа" издање за БиХ, да је рекао да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници", прецизирајући да се у Сребреници десио стравичан злочин.

"Апсолутно нисам тако коментарисао то питање везано за Сребреницу и у потпуности га одбацујем и демантујем. О злочину у Сребреници говорио сам у контексту изјаве Милорада Додика и то је дјелимично наведено у интервјуу, кад сам рекао да је двије хиљаде и неке године Додик јавно на телевизији саопштио да му је жпотпуно јасно и да је недвосмислено да је у Сребреници почињен геноцидж", изјавио је Мектић новинарима у Сарајеву.


Према Мектићевим ријечима, "ако је то тако као што Додик каже, морамо ли ми пролазити кроз неку нашу катарзу".

Мектић је навео да је у интервјуу рекао да је злочина било на обје стране, те да је, позивајући се на неке изјаве високих српских ауторитета, у Сребреници почињен стравичан злочин.

"Једино суочавање са тим злочином и њихово признавање међусобно пут је ка нашем помирењу", истакао је Мектић.

Он је додао да се српски народ не може окривити за те злочине, већ појединци који су, у смислу индивидуалне одговорности, одговорни за такву врсту злочина.

Мектић је поновио да је у Сребреници почињен стравичан злочин, те да је боље да се "носиоци тог времена суочавају са злочином, него да се то приписује српској дјеци за 20 до 30 година, која се сада рађају и расту".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица