Мектић: ОБА је легално прислушкивала званичнике из Хрватске и радиће то и даље

nezavisne.com
Мектић: ОБА је легално прислушкивала званичнике из Хрватске и радиће то и даље

Сарајево - Драган Мектић, министар безбједности БиХ рекао је данас новинарима у Сарајеву да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ, у складу са законима и Уставом БиХ, прислушкивала одређене званичнике из Хрватске искључиво с циљем заштите економских интереса БиХ и њених грађана.

"Сасвим је легално и легитимо право сваке државе, па и БиХ, да штити све своје интересе и интересе грађана БиХ. Према томе, институције БиХ, али и нижи нивои власти дужни су да штите те иинтересе", рекао је Мектић.

Он је навео да су ОБА и све друге безбједносне агенције БиХ дужне да штите и економске интересе БиХ и да заштите БиХ од нелојалних, некоректних напада који могу да утичу или угрозе економске темеље БиХ и да нанесу економску штету БиХ и њеним грађанима.

"То раде и друге државе у Европи и свијету, па то раде и безбједносне институције БиХ. Све те интересе БиХ и њених грађана и заштиту од нечијих профитерских намјера институције безбједности у БиХ проводе у складу са законима и Уставом БиХ", наглашава министар безбједности БиХ.

Све до чега смо дошли, истиче он, и што смо сазнали у вези са поменутом афером, о којој су писали портал "Журнал" и лист "Национал", предузимали смо у складу са законом и Уставом БиХ, штитећи њен економски интерес и не дозвољавајући подривање економског система унутар БиХ.

"То ћемо радити и даље, на легалан и законски начин", категоричан је Мектић. Према његовим ријечима, приватни интереси "ударили су на цјелокупне интересе БиХ и то се мора спријечити".

"Да ли ће се то неким појединцим и групама у БиХ који су се нашли у свему овоме сметати, као и некима из неке друге земље, то нас не занима. Нас обавезује интерес грађана и нећемо радити ништа против економских интереса других држава", поручио је Мектић.

Он каже да је "сада јасније зашто су неки страни званичници и политичари у посљедње вријеме лоше говорили о БиХ".

"Сада о томе дефинитивно пуно више знамо, и све информације ћемо доставити кључним институцијама извршне, законодавне и других надлежних власти у БиХ, јер није на безбједносним агенцијама да предузимају одговор према другим државама, него то на основу валидних и тачних инфрмација треба да раде кључне институције сваке државе па тако и БиХ", рекао је министар безбједности БиХ.

Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ води специјални рат против Хрватске, њеног премијера Андреја Пленковића и спољне политике хрватске Владе, али и хрватског народа у БиХ, устврдио је хрватски лист "Национал" који је, како се наводи, добио увид у више тајних извјештаја ове агенције.

"ОБА би номинално требала да штити интересе БиХ, укључујући сва три конститутивна народа у тој земљи. Међутим, извјештаји те службе буде озбиљну сумњу у то да није увијек тако, већ се ОБА злоупотребљава за афирмацију политичких интереса и агенде Бакира Изетбеговића, предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ.

ОБА није једина институција у БиХ којој се приписује да се, у најмању руку повремено, злоупотребљава за политичке интересе једне странке и једног народа",стоји у тексту под насловом "Шпијуни из БиХ прислушкују, прате и тајно надзиру хрватске политичаре и предузетнике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана