Mejer: Dodik se neće povinovati zahtjevima Vašingtona

Srna
Mejer: Dodik se neće povinovati zahtjevima Vašingtona

Beograd - Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer smatra da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće povinovati zahtjevima američke administracije, za razliku od mnogih političara na Balkanu.On je ocijenio da je Vašington potpuno slijep za promjene uslova i "budalasto" smatra da supersile ne prave greške.

"Mislim da će biti veoma teško, možda i nemoguće, da budu ostvareni bolji odnosi Republike Srpske i američke administracije. Ambasada SAD u Sarajevu i Stejt department nisu promijenili politiku u BiH već 25 godina, jer i dalje kao jedino rješenje vide da ta zemlja bude jedinstvena i multietnička", rekao je Mejer za današnje "Večernje novosti".


Prema njegovom mišljenju, poslije odbacivanja tužbe BiH protiv Srbije situacija u BiH bi mogla da postane nestabilnija, jer je upravo taj slučaj pokrenut od Bošnjaka, a ne Republike Srpske. "Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni, što posebno otežava odnose Federacije BiH i Srpske", dodao je Mejer.

Mejer tvrdi da će na Balkanu, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica, što se posebno odnosi na Makedoniju i Kosovo.

"BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u opasnom propadanju mjesecima, dok u isto vrijeme Evropa nema odgovore na pitanja koja muče Balkan", rekao je Mejer i ocijenio da američka Vlada nije naklonjena formiranju kosovske vojske.

On smatra da bi bilo mudro da Makedonija razmotri mogućnost federalne zajednice sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana