Малешевић: Успјешно окончати избор ректора бањалучког Универзитета

Срна
Малешевић: Успјешно окончати избор ректора бањалучког Универзитета

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић очекује да ће Сенат Универзитета у Бањалуци на предстојећој сједници, заказаној за 4. мај, изабрати ректора овог универзитета.

"Цијеним аутономију Универзитета, али с обзиром на то да високо образовање има кључну улогу и значај за изградњу и функционисање не само образовног система, већ и друштва у цјелини, сматрам да је изузетно важно да се овај посао успјешно заврши и да Универзитет у Бањалуци добије ректора који ће дати свој допринос унапређењу високог образовања у Републици Српској", рекао је министар Малешевић у изјави за Срну.


Он је подсјетио да је донесена Стратегија развоја образовања Републике Српске 2016-2021. године и да је Влада Републике Српске усвојила Нацрт закона о високом образовању, те да је сада неопходно радити на стварању претпоставки за одржив развој квалитетног високог образовања, које је научноистраживачки оријентисано и усклађено с потребама друштвеног, економског и културног развоја Републике Српске.

"Примјеном Болоњске декларације у Републици Српској извршене су крупне и значајне реформе у складу са принципима ове декларације, али и на законодавном плану. Доста је урађено на интернационализацији система високог образовања, отварања ка свијету и усклађивања са савременим токовима европског простора високог образовања, а поставили смо одређене стратешке циљеве у високом образовању, у чијем спровођењу важну улогу имају ректори јавних универзитета", нагласио је Малешевић.

Он је позвао чланове Сената Универзитета у Бањалуци да као озбиљни и одговорни представници академске заједнице и студената изаберу ректора како би се наставиле активности на развијању квалитетног система високог образовања у Бањалуци и Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана