Мајкић: Правосудним институцијама најважније мишљење донатора

Срна
Мајкић: Правосудним институцијама најважније мишљење донатора

Сарајево - Члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ за прву половину 2014. показао да правосудне институције БиХ, поред сталног повећања средстава буџета, и даље примају значајна средства од разних донатора, што се ни на који начин не одражава на укупне резултате њиховог рада.

"Тако се у Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ од 137 запослених - њих 83 финансира из буџета, а 54 из донаторских средстава. У Тужилаштву БиХ, од укупно 223 запослених, њих 200 финансира се из буџета, а 22 из донација", навела је Мајкићева.

Она је истакла да је Суд БиХ, у наведеном периоду, имао повећање средстава на основу донација на ставци бруто плате и накнаде у износу од око 480.000 КМ, и то на пројектима "Ефикаснијег процесуирању предмета ратних злочина у БиХ", док је Тужилаштво БиХ, на истом пројекту, имало повећање средстава по основу донација у износу од око 870.000 КМ.

"С обзиром на резултате рада правосуђа у БиХ, којим је незадовољан велики број грађана, евидентно је да донације у овом сегменту имају несагледиве посљедице по њихов рад. Опасност од могућности да међународни донатори, уз финансијска средства, остварују и другу врсту утицаја, није далеко од истине, јер знамо какви су ефекти реализованих донација, какав је учинак свих тих људи који су дио посрнулог правосудног система БиХ", истакла је Мајкићева.

Она је додала да је у саопштењу ВСТС-а наведено да правилнике о систематизацији радних мјеста правосудних институција одобравају донатори, док све остале правилнике одобрава Савјет министара БиХ.

Из тога, истиче Мајкићева, слиједи закључак да је правосудним институцијама најважније мишљење донатора.

"ВСТС нам није дао објашњење како је могуће да постоје запосленици који су већ годинама на појединим пројектима који се плаћају из донација. Тако, на примјер, како је могуће да извјесна Амела Рахимић већ 11 година ради на пројекту јачања тужилачких капацитета у ВСТС", упитала је Мајкићева, која је посланик СНСД-а у Представничком дому.

Она је навела да донаторски протоколи подразумијевају да додатно ангажоване судије и тужиоци могу радити само на предметима ратних злочина.

"Знамо да неки судови немају довољан број предмета ратних злочина, па те судије и тужиоци нису довољно ангажовани, али добијају плату из донација. Иако је прошло 20 година од завршетка рата, број неријешених предмета ратних злочина зове и упозорава. Пут до пакла у БиХ поплочан је добрим намјерама донатора", закључила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана