Лукач: Зауставити потпуну радикализацију будућности БиХ

Лукач: Зауставити потпуну радикализацију будућности БиХ 09.02.2018 22:12 | Срна

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да радикализација и обучавање дјеце у оквиру организације "Аскер" представља потпуну радикализацију будућности БиХ, која мора да се заустави и спријечи што прије.

"Немамо ништа против да обучавање дјеце у духовном и вјерском смислу раде они који су позвани да то раде, али ово је васпитање и обучавање у вјерском смислу у потпуној радикализацији будућности БиХ", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци, коментаришући наводе да Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) врши провјере у вези са организацијом "Аскер". 

Лукач је подсјетио да Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске већ дуже прича о потреби дерадикализације у БиХ, али се, међутим, отишло у сасвим другом правцу, јер се радикализују дјеца малољетници од седам до 15 година. 

"Шта друго рећи, ако су родитељи своју малољетну дјецу дали људима који су припадници вехабијског покрета, који су радикализовани и који имају везе са људима који су и на страним ратиштима и у овој организацији", каже Лукач. 

Он је подсјетио да постоји доста информација о људима који су припадници вехабијског покрета, истичући да, уколико је Насер Орић у управном одбору организације "Аскер", не треба ништа даље говорити. 

Лукач је истакао да се мора радити на дерадикализацији свих који се враћају са страних ратишта у БиХ и да се спријечи да одлазе на страна ратишта. 

Коментаришући информације да америчка администрација планира да на црну листу дода имена још неких званичника из Републике Српске због учешћа организације "Србска част" у обиљежавању Дана Републике Српске, Лукач је рекао да "Србска част" није организација која је уопште регистрована у Српској. 

Он је навео да је осам људи из Српске који су њихови симпатизери, додајући да тројица од њих имају криминалну прошлост, против којих је МУП Српске раније подносио извјештаје и који су осуђивани, а неки су чак и одлежали затворске казне. 

"жСрбска частж није учествовала у дефилеу поводом Дана Републике Српске. МУП Српске је, након достављеног списка свих људи који учествују у ешалонима у дефилеу, пронашао људе који имају проблема са законом и нисмо им дозволили да учествују у дефилеу", закључио је Лукач. © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица