Криза тресе „Путеве РС“, пада конкурс за директоре

Маријана Миљић
Криза тресе „Путеве РС“, пада конкурс за директоре

Бањалука - Конкурс за директора и извршне директоре за економско-финансијске и техничке послове „Путева РС“ истиче данас, али ће највјероватније бити поништен.

Предсједник Надзорног одбора овог јавног предузећа Стојан Лазаревић потврдио је да ће на данашњој сједници тог тијела бити размотрено поништавање конкурса за избор руководства „Путева“ прије отварања пристиглих пријава. Он међутим није желио да говори о разлозима због којих ће разматрати поништавање конкурса.

- Има неколико разлога за то. Многе ствари у овом предузећу другачије се дешавају него што треба, што није добро. Потребно је створити објективне услове за његово функционисање. О свему ћемо одлучити на данашњој сједници - казао је Лазаревић и навео да не зна колико је пријава стигло на конкурс у протеклих 15 дана.

На поновљено питање који су конкретни разлози због којих би могао бити поништен конкурс, Лазаревић је навео да Канцеларија за разматрање жалби БиХ, која је задужена за праћење тендера, усваја жалбе других предузећа на јавне конкурсе које су расписали „Путеви“.

- Због тога не можемо спровести конкурсне процедуре за поједине послове. Морамо тражити ту рјешење шта ћемо и како ћемо даље - навео је Стевановић.

Вршилац дужности директора „Путева РС“ Ненад Нешић није желио да коментарише могуће поништавање конкурса наводећи да ће се данас пријавити на конкурс.

- Још се нисам пријавио на конкурс. То ћу урадити данас - казао је Нешић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић каже да је чуо да ће конкурс у „Путевима“ бити поништен.

- Не знам шта је разлог. Заказана је сједница Надзорног одбора и тада ћу имати више информација - казао је Трнинић.

Кључне позиције у „Путевима РС“ држи ДНС чији је кадар и Нешић. Незадовољство стањем у овом предузећу и радом управе претходних мјесеци су исказивали ДНС-ови коалициони партнери СНСД и СП. У СНСД-у су, међутим, истакли да до сада није било разговора да на чело „Путева“ дође кадар из неке друге странке осим ДНС-а. У највећој странци у владајућој коалицији су истакли да су чули да ће конкурс за тројицу директора бити поништен, али су устврдили да су разлози административне природе и да се поткрала грешка у конкурсу.

На сједници Надзорног одбора „Путева РС“ биће ријечи и о проблему између тог предузећа и „Нискоградње Марјановић“ из Приједора. Канцеларија за разматрање жалби БиХ поништила је тендер „Путева РС“ вриједан 26 милиона КМ због жалбе „Нискоградње Марјановић“ на конкурсну процедуру. Због тога су „Путеви“ по трећи пут расписали конкурс, а власник „Нискоградње Марјановић“ Горан Марјановић, који је близак врху ДНС-а, поднио је кривичну пријаву против Нешића.

Услови

Конкурс за директора и два извршна директора „Путева РС“ расписан је 2. новембра, а рок за подношење пријава истиче данас.

За позицију директора предузећа кандидати су морали имати завршен факултет друштвеног, техничког или технолошког смјера. Услов за позицију извршног директора за економско-финансијске послове је завршен економски факултет, док је услов за извршног директора за техничке послове био завршен грађевински или технолошки факултет. Сви они морали су да имају најмање пет година радног искуства, од чега три на руководећим пословима.

Тренутни в. д. директора за економско-финансијске и техничке послове су Љиљана Деспотовић и Душко Гојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана