Krišto: Odluka CIK-a u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda

Srna
Krišto: Odluka CIK-a u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda

Sarajevo - Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto smatra da je današnja odluka Centralne izborne komisije /CIK/ o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

"CIK nema, niti je imao osnov da donese odluku o tome koliko koji kanton daje delegata za Dom naroda FBiH. S toga ćemo mi, kao legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda, činiti sve da i dalje štitimo poziciju ne samo tog nego i svih konstitutivnih naroda, jer zapravo to je BiH", rekla je ona novinarima.

Prema njenim riječima, oni će kada vide odluku i formu donijeti odluke na stranačkim tijelima i u okviru Hrvatskog narodnog sabora šta će da učine.

CIK je danas usvojio prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića o izmjeni uputstava o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, prema kojima će Dom naroda Parlamenta FBiH biti popunjen shodno rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Za Petrićev prijedlog glasalo je pet članova CIK-a, a dva su bila protiv.

Na početku sjednice u opticaju su bila tri prijedloga, ali je član CIK-a Vlado Rogić odustao od svog prijedloga, napominjući da CIK nije zakonodavac i da nije nadležan da određuje broj delegata.

Prijedlog Suada Arnautovića koji je predviđao da se za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH koriste rezultati popisa iz 1991. godine, sa tri glasa "za" i četiri "protiv" nije dobio dovoljnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana