Крај Савеза за побједу?

Вељко Зељковић
Крај Савеза за побједу?

Бањалука - Савез независних социјалдемократа остварио је убједљиву побједу у Републици Српској. За српског члана Предсједништва БиХ изабран је Милорад Додик, Жељка Цвијановић је нови предсједник Српске, а сам СНСД освојио је око 32 одсто гласова за НСРС, што им омогућава да заједно са својим коалиционим партнерима направе комотну скупштинску већину.

По ријечима саговорника “Гласа Српске” овакав исход могао би да означи и крај постојања Савеза за побједу.

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик истакао је да је задовољан резултатима које је остварила коалиција СНСД-ДНС-СП, те истакао да су и ови избори показали како СНСД има најбољу инфраструктуру у Српској.

- СНСД има најбољу структуру, јер је на сваком бирачком мјесту имао посматрача и зато смо у прошлој ноћи прецизно пратили податке, за разлику од осталих политичких партија - рекао је Додик.

Задовољство изборним резултатом изразили су и у ДНС-у и СП-у, наводећи да су очекивали да и на овим изборима добију повјерење грађана.

- Када се упореде ови резултати са онима који су остварени 2014. године, дошло је до раста подршке бирачког тијела од око 60 одсто - похвалио се предсједник СП-а Петар Ђокић.

С друге стране, из ПДП-а су рекли да не могу прихватити овакав изборни резултат, те истакли да ће захтијевати ново, ручно бројање гласова.

- ПДП је на овим изборима освојио више од 60.000 гласова за посланике у НСРС и више од 75.000 гласова за Парламент БиХ, што нам даје за право да тражимо да поново буду пребројани гласови за кључне функције - објаснио је Бореновић.

Према ријечима политиколога Војислава Савића овакви резултати владајуће коалиције су за њега више него очекивани, јер се и овог пута показало да ова странка има најбољу инфраструктуру, али и партијску дисциплину.

- Не може се на резултате утицати десет дана пред изборе, јер бирачи већ тада знају за кога ће гласати. Мислим да су грађани Српске казнили кандидате и политику Савеза за побједу за оно што су чинили, али и не чинили на нивоу БиХ. Због тога не треба да буде чудан пад СДС-а. Унутар овог савеза, након избора 2014. године, нису постигнути најбољи договори због сујета појединаца. Од тада, па до данас процес распада овог савеза је константан и у наредних неколико мјесеци ће се сигурно показати колико је СзП био труо изнутра - казао је за “Глас Српске” Савић.

Виши асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци Борислав Вукојевић каже да га нису изненадили резултати ових избора, али јесте разлика у гласовима измећу два супротстављена политичка блока.

- Очекивао сам да ова борба буде далеко неизвјеснија и да ће фото-финиш одлучивати о побједнику. До тога, међутим, није дошло, јер се већ након 50 одсто пребројаних гласова знао коначни побједник - истакао је Вукојевић.

Објашњавајући овако убједљиву побједу тренутно владајуће коалиције на нивоу Српске, Вукојевић сматра да се може повући паралела између ових и избора у Србији.

- СНС и Александар Вучић имају моћну гласачку машинерију, која је на неки начин интересно условљена да гласа. Тако је и Српској. Није битна идеологија. Гласачи су, могу слободно то рећи, тек нека врста клијената - сматра Вукојевић, наводећи да је Милорад Додик вјероватно једини политичар у БиХ који добија гласове на своје име.

На изборима у РС, али и БиХ, увјерен је Вукојевић, не побјеђују никакве иновативне кампање или идеологије, него страначка инфраструктура и дисциплиновано гласачко тијело, које ће гласати, без обзира на то шта се у држави дешавало.

- У СзП-у су занемарили ту инфраструктурну изградњу, што их је сада и коштало - категоричан је Вукојевић.

Према његовим ријечима, опозиционе странке, овакве какве тренутно јесу, не могу ништа промијенити ни за четири, а камоли за двије године на локалним изборима, јер, како је појаснио, на терену гдје је национална политика доминантна и интересне коалиције у првом плану, СДС и ПДП немају шта да траже.

- Погријешили су што су се покушали борити истим средствима које је СНСД користио. Мислим да им је грешка била и то што су се превише ослонили на покрет “Правда за Давида”. Очекивали су да ће од њих добити далеко већи број гласова, да ће сви из овог покрета гласати за опозицију, али то није било реално - каже Вукојевић и додаје да је опозиција све вријеме своју стратегију градила на стварима над којима нису имали потпуну контролу.

ДНС држи кључ

Кључ формирања нове власти у Републици Српској држи ДНС, који би то могао искористити да би њихов кандидат добио премијерску позицију.

- СНСД и СП имају негдје око 40 одсто гласова и без њих неће моћи формирати нову власт. Да ли ће у ДНС-у искористити ову чињеницу, остаје да се види. Они у рукама држе моћан уцјењивачки капитал. Уколико би се они прикључили СДС-у, ПДП-у и НДП-у, могла би се саставити и ова већина. Мислим да је ово једина дилема ових избора у Српској. Све остало је јасно. ДНС са овим изборним резултатом може да тражи много више него што је до сада имао. Они ће то вјероватно и тражити од СНСД-а, јер држе кључ нове скупштинске већине у НСРС - каже Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана