Краћи пут до затвора, оштрије по новчанику

Свјетлана Шурлан
Краћи пут до затвора, оштрије по новчанику

Бањалука - За прекршаје за које су у РС до сада изрицане искључиво новчане казне убудуће ће се ићи и у затвор уколико буде усвојен нови закон о јавном реду и миру који је много строжи од оног који је на снази.

Приједлогом новог закона о јавном реду и миру уводи се казна затвора за вријеђање, пријетње, тучу, неовлашћену употребу оружја, лажно представљање, ометање у вршењу јавних функција и навођење на просјачење. Овај закон наћи ће се пред посланицима Народне скупштине РС на идућој сједници, заказаној за 3. фебруар.

Законом се прописује да ће онај ко грубим вријеђањем или другим безобзирним понашањем изазове осјећање физичке угрожености или узнемирености грађана бити кажњен новчаном казном од 200 до 800 КМ или до 30 дана затвора. Истом казном затвора, али већим новчаним казнама које ће сезати од 300 до 900 КМ биће кажњен онај ко угрожава безбједност или изазива осјећање угрожености другог пријетњом да ће напасти на његов живот, тијело или имовину или живот, тијело или имовину њему блиског лица. И за тучу и физички напад нови закон доноси затворске казне.

- Ко нарушава јавни ред и мир изазивањем, подстрекавањем, учествовањем у тучи или физичким нападом на другога, биће кажњен новчаном казном од 400 до 1.200 КМ или казном затвора до 40 дана - пише у предложеном закону.

Свакога ко подстрекава на тучу или физички напад чека казна од 800 до 1.600 марака или 60 дана затвора. За неовлашћену употребу оружја, у зависности од тога да ли се ради о ватреном и хладном оружју, прописана је казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора до 40 дана.

- Неовлашћеном употребом оружја сматра се испаљивање хитаца из оружја, показивање оружја на јавном мјесту или руковање оружјем на начин којим се може изазвати застрашивање или узнемиреност грађана - предложили су аутори новог закона. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана