Кожул: Затражићу истрагу о прислушкивању хрватских званичника

Срна
Кожул: Затражићу истрагу о прислушкивању хрватских званичника

Мостар - Члан Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОСА/ БиХ Предраг Кожул најавио је да ће затражити истрагу о раду ове агенције, која је наводно илегално прислушкивала хрватске политичаре и привреднике из БиХ и Хрватске.

"Тражићу прецизну истрагу новонастале ситуације. Комисија има широке надлежности у надзору рада Обавјештајно-безбједносне агенције. Настојаћемо те надлежности искористити до краја и расвијетлити чињенице", рекао је Кожул новинарима у Мостару.


Кожул, који је и посланик у Представничком дому парламента БиХ, увјерен је да се Обавјештајно-безбједносна агенција злоупотребљава, преноси Хина.

"Сада имамо евидентну злопотребу, не само Обавјештајно-безбједносне агенције, него и људи, конкретно министра безбједности /Драгана Мектића/. То је врло озбиљна ситуација и на трагу је свега онога што се догађа у БиХ посљедњих мјесеци према Хрватима у БиХ и Хрватској. А сваки такав потез рефлектује се и на односе према ЕУ и НАТО-у", додао је Кожул.

Он је оцијенио да је министар безбједности БиХ Драган Мектић починио кривично дјело злопотребе положаја и овлаштења, те изношења тајних података.

"Свака његова реакција представља злопотребу положаја и Обавјештајно-безбједносне агенције, а посебно тајни у дијелу које се односе на, како кажу, легалне и легитимне акције ове агенције. А то су повјерљиве или тајне информације", додао је Кожул.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је да је ОБА проводила посебне мјере, али је одбацио тврдње да су прислушкивани званичници из Хрватске.

Мектић је најавио да ће ускоро у посјету БиХ стићи представници Безбједносно-обавјештајне агенције из Хрватске како би афера била расвијетљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана