Кошарац: Српска незадовољна односом институција БиХ

Срна
Кошарац: Српска незадовољна односом институција БиХ

Сарајево - Представници Клуба српског народа у Дому народа и чланова Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ информисали су у Сарајеву делегацију Комитета за међународне послове Дома лордова британског Парламента да Република Српска није задовољна односом институција БиХ према институцијама Српске, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

"Информисали смо делегацију да је Република Српска стабилна, базирана на уставним и законским рјешењима и да нисмо задовољни односом институција БиХ према институцијама Српске. Врло јасно смо рекли да је британско-њемачка иницијатива била одговор да се превазиђе застој, који је произведен због односа унутар Федерације БиХ /ФБиХ/", рекао је данас Кошарац новинарима.


Он је нагласио да је британско-њемачка иницијатива била нови почетак за БиХ према Европи, међутим, да је видљиво да је актуелна власт на нивоу институција БиХ неуспјешна, те да је поменута иницијатива била добра понуда, која се нашла у врло лошим рукама.

"Прије свега мислим на структуру СДА, Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића и наравно структуру, која је била изборни губитник 2014. године, чију окосницу чини СДС, ПДП и НДП. Једно су причали у Бриселу и покушавали наметнути одређене теме, које нису базично договорене у овој земљи и покушавали да глуме владу БиХ, која може да намеће рјешења ентитетским владама", рекао је Кошарац након састанка са британским лордовима.

Он је истакао да је током сусрета указао да је таква пракса неприхватљива, као и концепт структуре власти на нивоу заједничких институција, који се формира од изборних губитника, што не доприноси рјешењу одређених проблема у БиХ.

"Истакли смо да је Република Српска посвећена европском путу. Врло јасно смо рекли да Република Српска у складу са својим уставним рјешењима жели да буде видљива у процесу европских интеграција. Желимо да Република Српска и њени представници буду питани за одређене реформе и рјешења, који су пред БиХ", указао је Кошарац.

Он је додао да је у протекле три године учестала пракса да се покушају заобићи институције Републике Српске, те да је Савјет министара доносио штетне одлуке по Српску.

"То ствара атмосферу хаоса. Врло смо јасно рекли да Република Српска има мишљење да јој ка европском путу сметају институције БиХ, које нису функционалне и желе на неуставан начин да имају примат у тражењу рјешења пред грађанима, која се постављају пред институције", рекао је Кошарац.

У разговору са британским лордовима, према ријечима шефа Клуба СНСД-а у Представничком дому, није заобиђена тема интеграција у НАТО и гости су упознати о чињеници да је став Републике Српске другачији у односу на став ФБиХ.

"Изразили смо свој став да ће Република Српска у наредним данима донијети резолуцију о војној неутралности и да је то једно од питања, које је базично пред свим институцијама и грађанима БиХ. Нисмо се либили да кажемо да не прихватамо НАТО интеграције и да сматрамо да је важно за БиХ да буде војно неутрална и слиједимо земље у окружењу, прије свега, Србију", рекао је Кошарац.

Током сусрета са лордовима указано је и да је пред БиХ велики изазов кад је ријеч о појави радикализма и тероризма, те наглашен став институција Републике Српске и њеног безбједносног сектора да се боре против тероризма, који може изазвати несагледиве посљедице.

"Искористили смо прилику да кажемо да механизам координације у овој земљи не функционише и изразили јасан став да институције једно говоре у Бриселу, а друго у Сарајеву. По ономе што предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић показује као агресивну политику, јесте да жели да заобиђе Бањалуку у трагању за рјешењима", рекао је Кошарац.

Он је навео да је на састанку јасно речено да без институција Српске, институције БиХ не могу донијети никаква рјешења.

Лордови су упознати и са стањем у функционисању заједничких институција, те са чињеницом да предсједавајући Савјета министара нема парламентарну већину и да Парламентарна скупштина има два дома, у којем у једном нема већине, а у другом је друга већина.

Као једну од опасности за стварање неповјерења у БиХ, према ријечима Кошарца, током сусрета са лордовима наведна је чињеница да је високи представник кршио Дејтонски споразум намећући рјешења, која нису у складу са Уставом БиХ.

"Искористили смо прилику да кажемо да је на темељу таквих, наметнутих рјешења фабриковано неповјерење из године у годину. Рекли смо и да високи представник својим одлукама, не само да је кршио Устав него се и на политички начин сврставао на једну од страна што није добро", додао је он.

Кошарац је нагласио да је лордовима речено да оно што је некад радио високи представник, који данас нема ту снагу, сада ради Уставни суд БиХ, институција у којој су доминантни странци у одлучивању заједно са још неким судијама као представницима једних од конститутивних народа.

Указано је да та пракса уноси различите врсте политичких немира, те делегацији Комитета за међународне послове Дома лордова Парламента Велике Британије представљене штетне одлуке Уставног суда БиХ.

Тиме су информисани како се кроз политички притисак и преко правосудних институција моделирају рјешења која су на штету Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана