Кошарац: Република Српска промовише изворни Дејтонски споразум

Срна
Кошарац: Република Српска промовише изворни Дејтонски споразум

Пале - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да "институције Републике Српске промовишу слово изворног Дејтонског споразума и његову досљедну примјену, без интервенција високог представника у БиХ".

Он је рекао да институције Републике Српске неће престати да се баве анализом свих неуставно пренесених надлежности са нивоа овог ентитета на ниво БиХ, с циљем њихове озбиљне ревизије.

Кошарац је рекао да је "категорично против свих нових америчких, бјелосвјетских и других" иницијатива за промјену изворног Дејтонског споразума.

"Ми смо у БиХ већ навикли на могобројне разне стране иницијативе које по свом садржају нису биле добронамјерне. Мислим да странци, који имају лажну бригу према БиХ, треба да много више воде рачуна на који начин високи представник међународне заједнице у БиХ /Валентин Инцко/ интервенише и тумачи Дејтонски споразум", рекао је Кошарац новинарима на Равној планини.

Он је подсјетио да је било ситуација да су и високи представник и дио међународне заједнице у БиХ веома често интервенисали у том документу и тако чинили штету свима у БиХ.

"Та штета је нанесена БиХ, нанесена је повјерењу у овој зељми, и мислим да било каква прича о некаквом 'Дејтону два' може само да додатно угрози повјерење у БиХ и доведе до нових политичких турбуленција", рекао је Кошарац који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Он сматра да још постоји довољно политичке снаге и политичких ауторитета, укључујући институције, да се интензивније ради на досљедној примјени изворног Дејтонског споразума.

Кошарац тврди да су институције БиХ нанијеле много штете институцијама Републике Српске, с обзиром да заједничке институције много коштају грађане Српске.

"Не видим ефекте тих институција које су производ наметнутих рјешења високог представника у БиХ. Сматрам да је важно уважавати и примјењивати Дејтонски споразум, као и капацитете институција на свим нивоима власти у БиХ, од општина преко кантона и ентитета до институција БиХ, и тражити да у домену уставних надлежности свако ради свој посао", поручио је Кошарац.

Свака друга иницијатива, закључује он, неће допринијети враћању повјерења и међусобног уважавања народа и грађана у БиХ.

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер у писму државном секретару САД Рексу Тилерсону указао је "на пријеку потребу да се Вашингтон окрене региону Балкана и преузме водећу улогу у процесу помирења" и предложио потписивање "Дејтона два".

"У децембру прошле године Уставни суд је изгласао да актуелни Изборни закон није у складу с Уставом у погледу етничких мањина. Парламент БиХ мора брзо да осигура измјене тог закона до избора у октобру 2018. Неуспјех у томе ће скоро сигурно изложити опасности мир који траје већ више од две деценије", оцијенио је Тарнер, додајући да "Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу да живе заједно у миру и осигурају слободу и једнака права свим народима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана