Кошарац: И даље трају припреме за вјежбу на Мањачи

Ж. Д.
Кошарац: И даље трају припреме за вјежбу на Мањачи

Сарајево - Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да има сазнања и документе који потврђују да су, упркос снажном противљењу највиших институција Српске, у току опсежне оперативне припреме за извођење здружене вјежбе припадника Оружаних снага (ОС) БиХ и НАТО-а на полигону Мањача, која укључује употребу авиона А-10 и гађање циљева на земљи бојевом муницијом.

- Према писаним наређењима тадашњег начелника Заједничког штаба ОС БиХ генерала Анте Јелеча из фебруара, у чији су садржај у пуној мјери упућени чланови Предсједништва БиХ и министри и замјеници у Министарству одбране БиХ, припадници ОС БиХ предузели су и предузимају низ оперативних радњи у функцији припреме вјежбе, чије је извођење планирано у мају 2019. на полигону Мањача код Бањалуке - истакао је Кошарац.

Најоштрије осуђујући чињеницу да се ове активности предузимају без икаквог претходног обавјештавања институција РС, Кошарац је упозорио на то да су у договоре и припреме војне вјежбе на Мањачи били укључени људи из кабинета члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића, као и један активни и један пензионисани српски официр ОСБиХ. Позвао је Иванића да забрани одржавање вјежбе и да нареди да се обуставе све припремне активности.

Иванићев савјетник за медије Марија Милић рекла је да је  Иванић јасно навео у писму које је упутио предсједнику РС Милораду Додику да ова вјежба не може бити одржана.

- Предсједништво није разматрало нити усвојило план међународних војних вјежби за 2019, тако да ова вјежба не може бити одржана. Осим тога, ниједна вјежба не може бити одржана без сагласности цивилних структура на чијој је територији предвиђена вјежба - рекла је Милићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана