Корупција и замрла индустрија остављају младе без посла

Маријана Миљић
Корупција и замрла индустрија остављају младе без посла

Бањалука - БиХ је прва земља у свијету по незапослености младих, што је и главни разлог њиховог одласка у иностранство, а истовремено велики проценат становништва живи испод границе сиромаштва.

Ови подаци наведени су у извјештају америчке Централне обавјештајне агенција (ЦИА), која је поредила могућности које земље нуде за запошљавање младих људи.

У овом извјештају посебно је наглашен проблем проналаска посла за младе у доби од 15 до 24 године у БиХ, гдје проценат незапослености износи рекордних 62,8 одсто.

- Укупна незапосленост износи 28 процената, док се 17,2 одсто становништва налази испод линије сиромаштва - навела је ЦИА, која је као релевантне податке користила оне из 2012. године.

Представници младих истичу да због недостатка посла на домаћем тржишту, одмах након завршеног школовања, велики број њихових вршака одлази из БиХ у потрази за бољим сутра.

- Млади у старосној доби од 15 до 24 године углавном се школују и не трагају за неким озбиљнијим запослењем. М ного већи проблем настаје након завршетка факултета, односно у доби од 24 до 30 година и ту стопа незапослености креће се око 50 одсто. Горући проблем, који и доводи до свих ових проблема, јесте недостатак предузетничке климе, али и стална очекивања од власти да ће се нешто у БиХ промијенити у вези с тим питањем - казао је предсједник Уније студената РС Ратко Савић.

Додаје да постоје и позитивни примјери младих људи који су завршили школовање у иностранству и вратили се у земљу да граде каријеру.

Представници младих истичу да је покретање сопственог бизниса и окретање предузетништву за многе једини пут да изађу из безнађа незапослености.

- То је најбољи и најреалнији приступ како борби против незапослености, тако и свеукупној изградњи бољег окружења у земљи. Младим људима потребни су одређени подстицаји и погодности за покретање послова, јер запошљавају људе у њиховом окружењу и самим тим подстичу њихов останак у БиХ - казала је предсједница Омладинског савјета РС Данијела Топић.

У Савезу синдиката РС истичу да је стопа незапослености младих посљедњих година опала, али да томе није допринијело њихово запошљавање у земљи већ одлазак у иностранство, гдје могу да обезбиједити пристојан живот за себе и своје породице. 

- Проблеми младих људи у БиХ је тај и што када се запосле раде за мизерне плате, од које не могу обезбиједити егзистенцију. То само мотивише младе да напуштају ове просторе. Због свих проблема са којима се сусрећу често прихватају и да раде на црно. Такође, велике муке им задају и партијско запошљавање, јер послове добијају подобни, а не способни - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да би млади људи требало да буду приоритет у свим политикама запошљавања, јер они граде сигурно економско и социјално друштво за себе и надолазеће генерације.

Послодавци, с друге стране, наглашавају да тешко могу да пронађу квалификовану радну снагу и да постоји огроман дефицит одређених кадрова.

- Имамо милион проблема на тржишту рада. Први је, погрешан образовни систем, јер производимо кадрове који ником нису потребни. Издвајамо за школство огромне суме новца, а добијамо лоше образоване људе или пак оне који никоме од послодаваца нису потребни. Након тога морамо да их доквалификујемо и преквалификујемо. Поред тога, немамо развијен ни реални сектор - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Извјештај ЦИА показао је да ситуација у вези са питањем запошљавања младих није много боља ни у земљама региона.  Србија је по броју младих без посла налази на седмом мјесту са стопом од 51,1 одсто, Хрватска на деветом са 43,1 одсто, а Црна Гора на 11. мјесту са процентом од 41.1. Најбоље је у нашем окружењу рангирана Словенија која се нашла на 54. мјесту са стопом незапослености младих од 20,6 одсто. Са друге стране најбоље земље за запошљавање младих су Катар, те Мадагаскар и Тајланд.

Спољна трговина

У извјештају ЦИА се наводи да предузећа из БиХ углавном извозе метале, одјећу и производе од дрвета. Увозе се, с друге стране, машине и опрема, те хемикалије и храна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана