Karadžiću i Tužilaštvu produžen rok za odgovore na žalbe do 6. aprila

Srna
Karadžiću i Tužilaštvu produžen rok za odgovore na žalbe do 6. aprila

Beograd - Žalbeno vijeće Haškog tribunala odobrilo je prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i Haškom tužilaštvu produžetak vremena za dodatne odogovore na žalbe do 6. aprila.

Istom odlukom Karadžiću je odobreno i povećanje broja riječi koje može da upotrijebi u tom podnesku sa 9.000 na 22.500 riječi, saopšteno je iz Haškog tribunala.


"Žalbeno vijeće je zaključilo da interes pravičnosti i kompleksnost predmeta opravdava produženje rokova za žalbene podneske, iako su u više navrata već produžavani", navedeno je u saopštenju.

Karadžić i Haško tužilaštvo svoje žalbe su podnijeli Tribunalu u decembru prošle godine, a u martu su podnijeli odgovore na žalbe. U aprilu će biti podnijete i dodatni žalbeni podnesci.

U svom odgovoru na žalbu Tužilštva, Karadžić je zatražio od Žalbenog vijeća da odbije žalbeni zahtjev da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a svojom žalbom zatražio je oslobađajuću presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva žalba je napisana na 233 strane.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije, ranije je saopšteno iz Tribunala.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog Srebrenice i zločina protiv čovječnosti u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana