Калинић: Борба за изворни Дејтон - суштинска за опстанак српског народа

Калинић: Борба за изворни Дејтон - суштинска за опстанак српског народа 21.11.2018 11:34 | Срна

Источно Сарајево - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је Срни да се, што вријеме више пролази, показује да је борба за изворни Дејтонски споразум и његове кључне принципе суштинска за српски народ, његову равноправност и опстанак у БиХ.

 

“Република Српска ће се успјешно развијати, у то сам сигуран, али ће се развијати у оквиру оне БиХ која је детерминисана изворним Дејтонским мировним споразумом”, рекао је Калинић.

Он је подсјетио да прије 23 године, када је донесен Дејтонски споразум, руководство Републике Српске није било до краја задовољно, нарочито јер су Срби првим текстом споразума били ускраћени за много шта.

“Надам се бољим данима за Републику Српску, да ће још више очврснути, да ће бити стабилна и да ће управо захваљујући искреној, суштинској борби за Српску као равноправан ентитет у оквиру БиХ и за српски народ као један од три конститутивна народа дати резултате и да ћемо у будућности ићи само напријед и никако другачије”, рекао је Калинић у Источном Сарајеву.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица