Kako je privatizovana Fabrika glinice iz Zvornika (III): Smanjene milionske obaveze Litvanaca

Slobodan M. Lukić
Kako je privatizovana Fabrika glinice iz Zvornika (III): Smanjene milionske obaveze Litvanaca

Ugovor o prodaji "Birča" potpisan je između Direkcije za privatizaciju RS i litvanske Ukio Banko Investicione Grupe.

Ugovorom je izvršena prodaja 63,86 odsto državnog kapitala, koji prema početnom bilansu na dan 30. jun 1998. godine (knjigovodstvena vrijednost) iznosi 465.593.860 KM, ali stvarna vrijednost državnog kapitala po drugim procjenama iznosila je više od milijardu KM. Utvrđena je kupoprodajna cijena od 10, 25 miliona KM uz uslove plaćanja u roku od 25 dana od potpisivanja ugovora. Tri miliona KM i ranije uplaćeni depozit od 250.000 KM su uračunati u kupoprodajnu cijenu, a kupac se obavezao da će preostalih sedam miliona uplatiti u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu sporazuma potpisanog sa Vladom RS, koji je potpisao tadašnji premijer RS Mladen Ivanić. Kupac je preuzeo i obavezu ulaganja u "Birač" minimalno 56,5 miliona KM u roku od tri godine poslije sticanja prava svojine.

Zaduživanje "Birča"

Sada se pokazuje sva težina greške koju je Vlada napravila stvarajući uslove Litvancima da mogu preuzeti fabriku i ući u upravljačke strukture, a da pri tome nisu ispunili uslove iz sporazuma sa Vladom, odnosno nisu stekli uslove za sticanje prava svojine nad "Birčem". I pored toga što nisu vlasnici "Birča", Litvanci vrše pripreme za pokretanje proizvodnje kroz remont postrojenja. Uloženo je ukupno 6.475.737 KM. Problem je u tome što kupac remont finansira iz kreditnih sredstava uzetih na teret "Birča". Poslije potpisivanja ugovora, iako Litvanci nisu vlasnici, ali su u strukturama upravljanja, nova uprava fabrike je uvećala kreditnu zaduženost "Birča". Odlukom Upravnog odbora "Birač" je zadužen za novu 7.739.941 KM na osnovu kredita uzetih od banaka. Litvanci i dalje ne ulažu ni marku svojih sredstava, nego i dalje stavljaju pod hipoteku pokretnu i nepokretnu imovinu "Birča".

Prije potpisivanja ugovora ukupna zaduženost "Birča" kod banaka je iznosila 12,2 miliona KM, od čega prema Vladi RS dva miliona, Razvojnoj banci milion, Kristal banci 5,2 miliona, a na osnovu obaveze po kreditima Privredne banke Sarajevo 4,04 miliona KM. Krediti Kristal banke, Razvojne banke i dio kredita Privredne banke su reprogramirani na pet godina. Interesantno je da je dug po kreditu Vlade u iznosu od dva miliona preuzela litvanska Balkan investment banka Banjaluka na osnovu ugovora o preuzimanju. Vladi RS je jedinoj vraćen dio od ukupnog preuzetog duga "Birča".

I od novih devet kredita koje je novo rukovodstvo "Birča" sa Litvancima na čelu uzimalo na teret "Birča" jedino su vraćeni ili je u toku vraćanje kredita dobijenog od Balkan investment banke. Za obezbjeđenje tih devet kredita Litvanci su izvršili upis hipoteke prvog reda na objekte i opremu "Birča". I dalje nije jasno zašto glavni revizor Boško Čeko obznanjuje da garancije Vlade kao prodavca "Birča" ne stoje, te da finansijski izvještaji sadrže materijalno značajne pogrešne iskaze. To direktno ide u prilog Litvancima, jer su prilikom kupovine i potpisivanja ugovora o kupovini sa ovim činjenicama bili upoznati, pa tvrdnje Litvanaca da nisu bili upoznati glavni revizor nije mogao sa sigurnošću provjeriti.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana