Извоз јабука иде у тужилаштво

Жељка Домазет
Извоз јабука иде у тужилаштво

Сарајево - Инспектори Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) прикупљају информације о спорном откупу и дозволама за извоз јабука које су дате бијељинском предузећу "Фрукт компани" због чега је Русија забранила увоз овог воћа из БиХ.

Руске власти донијеле су одлуку након што је утврђено да су на њеном тржишту умјесто из БиХ завршиле јабуке које су претходно увезене из Пољске. Споразумом са Русијом омогућен је извоз јабука које су искључиво произведене у БиХ.

- Прикупљена сазнања прослиједићемо Тужилаштву БиХ, а они треба да одлуче да ли ће дати налог за спровођење истраге - рекли су "Гласу Српске" у СИПА.

На сумњивој пошиљци јабука наведено је да је произвођач Неџад Мујчиновић из Градачца, да је фитосанитарни сертификат за извоз издала инспекција у Брчком, а да их је преко царинског терминала у Брчком извезао "Фрукт компани". Контролом у Русији на пошиљци је пронађена етикета на којој је наведено да је воће заправо из Пољске. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС донијело је јуче одлуку о брисању фирме "Фрукт компани" са листе извозника за Русију, а од Управе за заштиту биља БиХ затражило је да са листе извозника уклони фирму "Мујчиновић" из Градачца.

Представници фирме "Фрукт компани" и инспекција у Брчком негирали су јуче да су кривци за забрану извоза.

- "Фрукт компани" је пошиљку јабука купио од партнера у Градачцу, роба је имала сву неопходну документацију за извоз и изјаве о поријеклу које доказују да су произведене у БиХ. Та фирма одбацује тврдње да је њеном кривицом дошло до обуставе извоза јабука у Русију и да је ријеч о реекспорту јабуке из Пољске. "Фрукт компани" никада није, нити ће вршити реекспорт робе, већ искључиво врши продају робе из БиХ, о чему је руска страна у цијелости обавијештена. Фирма има потврду Спољнотрговинске коморе БиХ, извјештај фитосанитарног инспектора из Брчког, улазне и излазне рачуне и друга документа који доказују да је роба поријеклом из БиХ - саопштила је адвокатска канцеларија "Стевановић" која заступа бијељинску фирму.

Шеф Инспектората Брчко дистрикта Сенада Гарић рекла је да нема одговорности њиховог фитосанитарног инспектора.

- Инспектор је прегледао робу, утврдио да је здравствено исправна и издао је фитосанитарни сертификат у складу са законом. Тим сертификатом инспектори потврђују да је роба исправна и да може бити извезена, али не утврђују њено поријекло. Инспектор уноси у фитосанитарни сертификат да је роба одређеног поријекла на основу документације коју добије од Спољнотрговинске коморе БиХ, јер је тако Русија изричито тражила протоколом. Спољнотрговинска комора је на основу захтјева извозника потврдила да је то производ поријеклом из БиХ - појаснила је Гарићева и додала да је много нејасноћа и непрецизности у прописима и да би требало изнаћи системска рјешења.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да су они дали обрасце привредним коморама ентитета и Брчко дистрикта да не морају ићи у Сарајево.

- Образац, на којем стоји потпис директора надлежне службе, службеници издају на основу захтјева странке и у њему пише да под пуном материјалном и кривичном одговорношћу гарантују да је роба домаћег поријекла. Образац се издаје за сваку пошиљку посебно. Немамо људе који утврђују да је роба из БиХ, него извозник изјавом преузима одговорност на себе. Дио одговорности сноси и инспекција - истакао је Васић и додао да мора бити спроведена детаљна истрага и санкционисани сви који су учествовали у ланцу преваре.

Извоз меса

Канцеларија за ветеринарство БиХ одбацила је јуче тврдње појединих федералних медија да је у Турску извезено месо заражено бактеријом ешерихија коли, наглашавајући да се извоз меса у ову земљу одвија несметано и без застоја.

У Канцеларији за ветеринарство су потврдили да је постојала спорна пошиљка меса која је испоручена у августу 2017, али да је контролом објеката фирме "Бајра" из Травника, које је користио извозник, утврђено да они испуњавају све услове те да нема присуства бактерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана