Изворни СДС одмах улази у парламент

Ведрана Кулага
Изворни СДС одмах улази у парламент

Бањалука - Изворни СДС оживјеће у недјељу у Бањалуци, а иако још није познато ко ће чинити његово руководство извјесно је да ће одмах постати и парламентарна странка.

У Асоцијацији стваралаца Српске која окупља осниваче СДС-а посебно рачунају на бившег посланика СДС-а, а сада члана новооснованог Слободног демократског српског клуба (СДС-К) у Народној скупштини РС Славка Дуњића, који је њихов члан тако да ће одмах формално бити парламентарна странка. Дуњић је у суботу био на сједници Иницијативног одбора за за одржавање обнављачке скупштине изворног СДС-а у Добоју, а јуче је потврдио да ће изворни СДС у понедјељак постати парламентарна странка.

- Остајем у друштву оснивача СДС-а и задовољан сам што ћу имати прилику да се вратим извору. Пословником СДС-К је допуштено да сви дјелују у оквиру политике коју желимо да даље заступамо. Очекује да се и други људи из СДС-а врате изворним принципа странке - казао је Дуњић не желећи да открива на кога типује.

Предсједник Иницијативног одбора Драган Мићић каже да рачунају на подршку неких актуелних посланика из Народне скупштине РС, али не жели да открије о коме је ријеч.

- Има и оних који ће се у недјељу прикључити нашој странци, а њима остављамо да то кажу - рекао је Мићић.

Он је рекао да је било идеја да буде изабран лидер странке, али да је то сада по страни тако да би прво требало да буде изабрано координационо тијело са задатком да, након обнављачке скупштине, ради на формирању органа странке.

- Постојала је и друга опција да буду постављени привремени вршиоци дужности, односно први међу једнакима и да не буде изабран само један предсједник, већ предсједништво странке чији би се чланови ротирали на њеном челу, али видјећемо до сједнице или на самој сједници како ће се ствари одвијати - рекао је Мићић.

Иако су регистровани као странка 2007. године, Мићић каже да ће након петровданске сједнице више дјеловати као покрет са циљем да помогну развој Српске.

- За то нам је потребан улазак у власт. Не можемо да будемо опозиција јер народ не може никоме да буде опозиција. Хоћемо да будемо кохезиона снага обједињавања српске памети и идеја и да то остваримо кроз бројне реформе јер су многе ствари постављене на главу, а прва и основна реформа ће бити реформа морала који је пао на ниске гране - рекао је Мићић.

Обнављање изворног СДС-а је, поручили су у Асоцијацији стваралаца РС, изнуђено огромним незадовољством радом актуелног руководства СДС-а на челу са Младеном Босићем.

Избори

У Асоцијацији стваралаца Српске су нагласили да ће заговарати и спајање општих и локалних избора како свака година не би била предизборна, изборна или постизборна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана