Izvještaj Stejt Departmenta: U BiH ekstremističke grupe i njihova ideologija potencijalni izvor terorizma

Srna
Izvještaj Stejt Departmenta: U BiH ekstremističke grupe i njihova ideologija potencijalni izvor terorizma

Njujork - U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu navodi se da je BiH nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, navodi se u izvještaju.


U dokumentu se dodaje da nije načinjen veliki napredak što se tiče deradikalizacije, prenosi "Glas Amerike".

Od ostalih zemalja regiona, u izvještaju Stejt departmenta obrađeni su Srbija, Kosovo i Makedonija.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada, da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za "Islamsku državu" bio nizak, ali da preko njene teritorije ostaju potencijalno kretanje novca i oružja, te povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izvještaju se navodi da je Vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje sa međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbjednosti.

Navodi se, između ostalog, da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i da je neophodno da poboljša kapacitete za sprovođenje zakona.

U izvještaju su obrađeni još i Kosovo i Makedonija, kao članice Globalne koalicije za poraz "Islamske države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana