Излагање адвоката Владе Адамовића на почетку суђења Михајловићу: Студенти права нам се смију

Жељка Домазет
Излагање адвоката Владе Адамовића на почетку суђења Михајловићу: Студенти права нам се смију

Сарајево - У Суду БиХ јуче је читањем оптужнице почело суђење тужиоцу Божи Михајловићу, оптуженом за несавјестан рад у служби.

Михајловић је оптужен је да није спровео надзор над дактилографкињом Садином Беридан-Зухрић, за коју се тврди да је из неколико предмета узела привремено изузети новац.

Тужилац Емир Нерадин најавио је саслушање 47 свједока, те извођење 546 материјалних доказа.

Михајловићев адвокат Владо Адамовић у уводној ријечи изнио је сав апсурд правосуђа на нивоу БиХ. Нагласио је да  истрага против Беридан-Зухрић још није отворена и да суђење против његовог брањеника није фер и правично, нити је процесно законито. Констатовао је да су против седам  тужилаца Тужилаштва БиХ који се у оптужници спомињу као свједоци поднесене кривичне пријаве због сумње да имају истовјетну одговорност као и Михајловић.

- Не могу тужиоци у истом предмету бити и свједоци и осумњичени. За Михајловића није довршена истрага, а оптужница је подигнута. Ово је све доведено до апсурда. Одређене тачке оптужнице су разлог да нам се смију студенти права. Сви тужиоци би морали бити оптужени. Да ли ико зна ко је одговоран у КДП-у (сеф у коме се држе сви докази и све изузето из предмета)? Ко је утврдио да је дактилограф присвојио новац? - упитао је Адамовић.

Он је навео да из просторија Тужилаштва БиХ нестају стотине хиљада марака.

- Задужени за функционисање КДП-а требало би да буду доведени на оптуженичку клупу и због хаоса у коме се налази Тужилаштво БиХ. Докази се налазе по кутијама по ходницима - рекао је Адамовић.

Констатовао је да је судија Мирсад Стрика потврдио оптужницу против Михајловића, а да то није могло да се уради јер истрага није окончана.

- Треба да се докаже како је дактилограф узео новац из сефа који је закључан. Ко је имао кључ? Ко је одговоран? Апсурдима никад краја. Прво треба помести испред својих врата - казао је Адамовић.

Михајловић је изјавио да се слаже са свим што је његов адвокат рекао.

- Тражим од вас да прије почетка извођења доказа разријешите ситуацију. Ово што се ради није у складу са законом, правом ни Уставом БиХ - рекао је Михајловић.

Затражио је да се поступак одгоди макар док се не подигне оптужница против Беридан-Зухрић и док се тужилац не изјасни о кривичној пријави против седам тужилаца, који у овом предмету треба да буду саслушани као свједоци.

Судија Амела Хускић одбила је приједлоге одбране и наставак суђења заказала за 3. октобар, када би требало да буде саслушан први свједок, тужилац Олег Чавка. До тог датума би тужилац требало да се изјасни о другој истрази која се води у истом предмету.  

Злоупотреба повјерења

Након јучерашњег рочишта Адамовић је казао да тужилац тврди да је Михајловић требало да уради нешто да се спријечи отуђење новца из Тужилаштва, али не даје назнаке који је то конкретан потез требало да повуче.

- Овдје се ради о злоупотреби повјерења блиских сарадника, јер ако је тачно да је дактилограф који је радио 15 година са Михајловићем узео новац, онда је максимум који се може закључити да је то проневјера у служби или утаја злоупотребом повјерења Михајловића и ништа више - рекао је Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана