Изетбеговић очев лик и дјело слави новцем из буџетске резерве

Горан Маунага
Изетбеговић очев лик и дјело слави новцем из буџетске резерве

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић само ове године три пута је дао новац из буџетске резерве за разне меморијале посвећене његовом оцу Алији Изетбеговићу, који је био оснивач СДА и први предсједник Предсједништва РБиХ.

Изетбеговић је за те намјене ове године издвојио 21.500 марака из буџетске резерве коју чланови Предсједништва троше по свом нахођењу без било каквих критеријума. Лани је за исте намјене из резерве дао 8.000 КМ, што значи да је, откако чланови Предсједништва имају право да распоређују дио тог новца према сопственим нахођењу, за успомену на свога оца раздијелио готово 30.000 марака народног новца, чији равноправан дио припада и Српској, у којој је Алија Изетбеговић један од најнегативнијих ликова ближе историје.

Изетбеговић је највећи појединачни износ одобрио у августу када је Музеју "Алија Изетбеговић" уплаћено 15.000 марака за симпозијум под називом "Средњи пут у религији, култури и политици: мисао равнотеже и умјерености у дјелу Алије Изетбеговића". Том музеју Изетбеговић је и прошле године одобрио 5.000 марака за штампање књиге.

Коњичком клубу "Јединство" из Бихаћа бошњачки члан Предсједништва је такође у августу одобрио 5.000 КМ као подршку у организацији коњичких трка "14. меморијал Алија Изетбеговић" у Бихаћу. Најновији случај је Изетбеговићево поклањање 1.500 КМ из резерве Рекреативно-бициклистичком клубу "Јапод" из Бихаћа за организацију "4. бициклистичког маратона Алија Изетбеговић". Лани је овај клуб за маратон од Изетбеговића добио 3.000 КМ.

Закон о финансирању институција БиХ прецизира да се новац из текуће резерве може користити за финансирање хитних и ванредних издатака и програма који нису увршћени у буџет, финансирање трошкова међународних спорова и арбитража, нових институција БиХ које током фискалне године стекну статус буџетског корисника, те као грантови непрофитним организацијама.

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ Лазар Продановић каже да је Изетбеговићева растрошност на удружења и клубове који носе назив његовог оца веома лоша порука јавности.

- Не може породична веза члана Предсједништва БиХ бити мотив за издвајање новца из буџетске резерве за такве намјене. Замислите шта би било када би то радио сваки члан Предсједништва. Није спорно да подржи те манифестације, али Изетбеговић треба да то чини својим новцем - каже Продановић.

Наглашава да званичници и високопозиционирани функционери не би уопште смјели да финансирањем јавним новцем учествују у обиљежавању дана или имена само једне личности, поготово када се ради о фамилијарној вези, те да о томе треба добро водити рачуна.

Чланови Предсједништва и предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника у првом кварталу ове године су из текуће буџетске резерве одобрили 117.000 од планираних 3,30 милиона КМ за ову годину.

Спорни трошкови

Бакир Изетбеговић је у јануару био покровитељ пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије" у оквиру којег је пласиран низ неистина и из буџетске резерве издвојио 20.000 марака.

Лани је из буџетске резерве дао 17.000 КМ аутору скандалозног "Рјечника босанског језика" Џеваду Јахићу, који је у том рјечнику изнио најцрње увреде на рачун Срба. Изетбеговић је прошле године из буџетске резерве уплатио и 3.000 марака на рачун Удружења за заштиту тековина борбе за БиХ. Сарајевски медији објавили су да је на челу тог удружења "пропагандни генерал Бакира и Себије Изетбеговић Мустафа Полутак".

Новац који је из буџетске резерве подијелио Бакир Изетбеговић

2017. година

- 15.000 - Музеј "Алија Изетбеговић"

- 5.000 - Коњички клуб "Јединство" за организацију коњичких трка "14. меморијал Алија Изетбеговић"

- 1.500 - Бициклистички клуб "Јапод" из Бихаћа за организацију маратона посвећеног Алији Изетбеговићу

2016. година

- 5.000 - Музеј "Алија Изетбеговић"

- 3.000 - Бициклистички клуб "Јапод" из Бихаћа за организацију маратона посвећеног Алији Изетбеговићу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана