Изетбеговић: Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ, а СДА зауставља и слаби Додика

Nezavisne.com
Изетбеговић: Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ, а СДА зауставља и слаби Додика

Сарајево - Бакир Изетбеговић, лидер СДА, казао је данас у Сарајеву током обиљежавања 27-годишњице ове партије да ће странка наставити бескомпромисну борбу како би заштитила суверенитет и територијални интегритет државе БиХ.

Подсјетио је да бошњачки политичари и парламентарци нажалост нису пратили СДА 2006. године када је требало усвојити априлски пакет уставних промјена, који је између осталог садржавао европску клаузулу по којој би се сви закони, који су потребни да се усвоје на путу БиХ ка ЕУ, усвајали искључиво у Парламентарној скупштини БиХ.

„Пропуштена је и шанса да се усвоји реформа полиције која је нудила јединствену полицијску структуру на цијелој територији БиХ", рекао је Изетбеговић који је данас оптужио бошњачке политичаре из других странака да су блокирали те процесе. „Хазардерски су одиграли на све или ништа и добили ништа", рекао је.

Тврди да је након тога услиједило успоравање реформи, све слабији ангажман међународне заједнице и офанзива политике РС оличена у наступима Милорада Додика.

„Кулминација ове политике су неуставни референдуми, одликовање пресуђених ратних злочинаца, дрско вријеђање представника међународне заједнице у БиХ, супростављање одлукама Уставног суда БиХ, планирање референдума о отцјепењу РС из БиХ и тако даље", рекао је Изетбеговић.

Оцјењује да притисак на СДА расте и да се чини као да се сви уједињују против СДА и њеног руководства.

 „Измишљају се грешке, не признају успјеси, и што је посебно опасно за комплетну БиХ, не дозвољава се испуњавање циљева од којих зависе и држава и народ. Разлог томе је што СДА многима стоји на путу за постизање њихових штетних циљева. Додик тврди да може подијелити БиХ или барем вратити стање на оно што он зове изворним Дејтоном, дакле поништити реформе које смо постигли у времену 1996 - 2006. Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ, а СДА зауставља и слаби Додика. Додик је одстрањен из власти на државном нивоу, из дипломатских представништава, завршио је на црној листи Стејт Департмента, против њега је покренут поступак у Суду БиХ а давао је и изјаву Тужилаштву БиХ. Додик се завадио са међународном заједницом, РС је доведена до економског колапса због његове конфликтне политике. Сам кантон Сарајева има јачу економију и убире више пореза од цијеле РС. Додик је почео да попушта, прије пар дана упутио је писмо УН-у у којем се посипа пепелом, обећава да неће радити на сецесији РС од БиХ и оптужује СДА за изазивање кризе у земљи", казао је Изетбеговић на обиљежавању годишњице СДА.

Изетбеговцић је искритковао ХДЗ који тврди да су добили све позиције у складу са резултатима избора 2014. и у складу са конститутивности народа.

„Нажалост, ХДЗ-у то није било довољно. ХДЗ односно ХНС је одлучио да ради на ревизији историје те покушава да хрватску заједницу Херцег Босну представи у позитивном свјетлу, а ХВО позиционира као војну снагу која је бранила БиХ. У исто вријеме заговара нову федерализацију, мада се више нема шта 'федерализирати' у ФБиХ.

Искушавају се шансе да се ипак формира трећи ентитет, који би по принципу дисконтинуитета, окупио све опћине са хрватском већином у ФБиХ", рекао је изетбеговић те поручио да СДА неће пристати на овакве подјеле, нарочито ако су на етничком принципу.

Лидер СДА је поменуо и акцизе, казавши да би оне биле снажан искорак ка економској стабилизацији јер би се тиме покренуо циклус изградње саобраћајне и енергетске инфраструктуре у БиХ.

Најавио је да ће СДА на наредним изборимна 2018. године предложити кандидата за члана Предсјаништва БиХ те поручио да СДА више неће трпити издаје унутар свог чланства и да ће бити искључени сви они који не буду радили у складу са одлукама и статусом странке.

Изетбеговић је констатовао да и Фахрудин Радончић, лидер СББ све вријеме нападом у својим новинама покушава оцрнити СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана