Иванцов: Сукоб у БиХ се не може десити

N1
Иванцов: Сукоб у БиХ се не може десити

Сарајево - Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини, казао је да је Босна и Херцеговина ''важно мјесто'', а додао је и то да је ''БиХ мирна држава''.

Коментаришући ситуацију у Босни и Херцеговини, казао је да се сукоб на овим просторима не може десити оцијенивши Дејтонски споразум функционалним у смислу одржавања мира.

''Питање сукоба у Босни и Херцеговини је заустављено '95 Дејтонским мировним споразумом. Створен је систем вриједности у БиХ који осигурава да се овај сукоб не може поново десити. Дејтонски споразум можда није савршен, али дјелује и одржава мир, одржава га већ 22 године. Не видим проблем овдје када говорим о утицају и различитим силама које су укључене, све државе и организације имају право да граде односе с владом БиХ. Све то зависи од тога шта је сврха тих интереса. У нашем случају то је сарадња, обостране везе у различитим областима и наравно ми смо гаранција Дејтонског мировног споразума. Не видим разлог зашто би БиХ морала бити центар конфронтације на Балкану. БиХ је важан партнер, Босна је важно мјесто, само се сјетите да су два важна сукоба почела овдје. БиХ је мирна држава, а Дејтонски споразум је поставио модел односа између етничких група и пол странака у БиХ. Не видим разлог зашто ти односи требају бити прекинути'', нагласио је он.

Иванцов је причао и о утицају Русије на Босну и Херцеговину као и о интересима ове силе.

''Русија као и било која друга држава има своје интересе, наш интерес је развој стабилних добрих односа, у култури, економији. Ми не користимо тај утицај да остваримо неке злонамјерне циљеве'', потцртао је он.

О Ноћним вуковима и њиховој посјети Босни и Херцеговини...

''Ноћни вукови су бајкери. Понекад бајкери имају и лошу репутацију, али то није из Русије већ с друге стране Атлантика. Заиста је Влада доста урадила по питању да их дисциплинира и учини патриотима, да поштују закон, да промовирају вјерске, патриотске и друге вриједности. Ако група козачких плесача дође у БиХ и неко их опише као полувојну организацију, то је смијешно. Исто се односи на Ноћне вукове. Бајкерске организације постоје свугдје и немају проблема с полицијским организацијама. Није било никаквог скривеног плана'', нагласио је он.

Он је у разговору за Н1 телевизију говорио о интервенцији Сједињених Америчких Држава у Сирији оцијенивши бомбардовање ''агресијом''.

''Вјерујем да то није питање да ли смо изненађени или не, више је то начин како је дошло до развоја ситуација, нажалост је дошло до овога да су Америка, Француска и Британија употријебиле силу, није било истине да се користило хемијско оружје. Бомбардовање независне државе је чин агресије. Како се може чути и доказати, хемијско оружје није се користило. Јуче смо чули извјештај, један амерички медиј је посјетио Думу, били су у болници, ниједна особа им није рекла да су имали доказе о употреби хемијског оружја'', испричао је Иванцов за Н1.

Руски амбасадор је рекао да су сличне акције у прошлости нису донијеле добар резултат.

''Било је све инсценирано, нажалост је до тога дошло. Ако се само сјетите, то је био модел Ирака, Либије и бивше Југославије. Ниједан од тих чинова није ријешио проблем, супротно, само су погоршали ситуацију. Очито наши амерички партнери желе нешто доказати, али чини ми се да то баш и није неки случај. Не желим и сумњам да било ко жели ескалацију сукоба, али ово стварно говори о неким ограничењима на обје стране'', додао је Иванцов.

Сила није пут напријед, поручио је.

''Мислим да резултати зависе од положаја водећих нација као и странака у Сирији. Кључна ријеч је суздржавање и паметно дјеловање. Сила није пут напријед. Ми се не ослањамо на силу код рјешавања питања, али нажалост у ситуацију попут ове, ствари могу измаћи контроле, а то је највећа опасност'', додао је он нагласивши да сумња да је свијет близу неких великих непријатељства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана