Истрага о убијеним Србима под блокадом

Горан Маунага
Истрага о убијеним Србима под блокадом

Бањалука - Тужилаштво БиХ већ три и по године не одговара на захтјев за покретање истраге којом би било утврђено одакле су доспјеле српске кости које су пронађене у сарајевском насељу Алипашино поље, у земљи која је на обалу Миљацке довезена са другог локалитета.

Захтјев је поднио Институт за нестала лица БиХ, а члан његовог колегијума директора Милутин Мишић је скептичан да ће било шта бити урађено, јер је на дјелу блокада.

- Питам вршиоца дужности  главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић да ли је коначно утврђено одакле је довезена земља у којој су пронађене кости Слободана Оџаковића који је нестао на Жучи. Нама ће вјероватно бити одговорено да је та земља довезена са локације на којој се налази објекат који није могуће срушити ни утврдити да ли је то тачно. Постоје информације да су и солитер Босмал и џамија на Отоци у Сарајеву изграђени на српским костима и мала је вјероватноћа да ће до њих икада моћи да се дође - каже Мишић.

Истражиоци Института за нестала лица немају статус овлашћеног службеног лица за спровођење ове врсте истраге због чега је, истиче Мишић, Тужилаштво БиХ требало да да налог Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) БиХ за провјере и истрагу како би било утврђено одакле је земља довезена.

- Дефинитивно је потврђено да су кости Оџаковића пронађене у секундарној гробници, односно да су довезене са друге локације, али у Тужилаштву једноставно не желе да то рјешавају - рекао је Мишић.

Ексхумација на Алипашином пољу је обустављена након што су половином 2013. године током пет дана ископавања пронађени људски остаци.

Мишић каже да се трага за још 250 несталих сарајевских Срба и да је номиновано неколико локација које би могле скривати њихове посмртне остатке.

- Ништа то не вриједи када Тужилаштво не жели да ради - рекао је Мишић.

Из Тужилаштва БиХ није стигао одговор на питање због чега није покренута истрага у овим случајевима.

У Тужилаштву БиХ стоји 145 захтјева за ексхумације, а од тог броја чак 120 су путем Института за нестала лица БиХ поднијела удружења српских породица, на чије покретање или одговоре чекају и по шест година.

Анализа

Посмртни остаци Слободана Оџаковића откривени су путем ДНК анализе на основу налаза и узорака узетих од његове сестре Радмиле и стрица Владе.

Оџаковић је посљедњи пут виђен у кући у сарајевском насељу Жуч 1992. године. Његова породица од Тужилаштва БиХ очекује да утврди како је убијен и како су његови посмртни остаци завршили у другом дијелу града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана