Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ: Дигитални сигнал доноси више услуга

Ведрана Кулага
Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ: Дигитални сигнал доноси више услуга

Имајући у виду да су земље у окружењу већ завршиле процес дигитализације, веома је важно да БиХ постане дио велике породице европских земаља, које су прешле на дигитални система емитовања, каже министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско.

* ГЛАС: Тестно емитовање дигиталног сигнала у БиХ почиње званично 29. септембра. Колико је то важно имајући у виду да БиХ много касни за свима када је ријеч о дигитализацији?

ЈУСКО: Дигитализација је пројекат од државног значаја и тиче се сваког грађанина. Пројекат преласка са аналогног на дигитални систем емитовања подразумијева да грађанима који прате сигнал путем терестријалног пријема буде омогућено праћење ТВ станица у тренутно најбољем квалитету пријема и праћење већег броја ТВ станица него што је то био случај до сада. Осим тога, биће омогућена потпуна либерализација тржишта на начин да ће све ТВ станице моћи емитовати сигнал на простору неких од девет дигиталних области или у свим у складу са њиховим интересовањем. Могућност лиценцирања и пуштања у функцију фреквентног опсега за 4Г мобилну мрежу је такође једна од ствари која ће након комплетног гашења аналогног сигнала постати новина на нашем тржишту, а то је у земљама окружења већ актуелно.

* ГЛАС: Колико ће трајати тестно емитовање сигнала и када је планирано да БиХ у потпуности пређе на дигитални сигнал?

ЈУСКО: То емитовање ће трајати 90 дана. У том периоду ће се настојати обавити сва тестирања функционалности опреме. Коначни прелазак са аналогног на дигитални систем овим кораком значајно убрзава, а тоталном гашењу аналогног сигнала претходи процес избора извођача и набавка и инсталација опреме за другу и трећу фазу.

* ГЛАС: Да ли ће тестно емитовање на било који начин утицати на грађане у БиХ, односно да ли ће имати потешкоћа са постојећим начином примања сигнала?

ЈУСКО: То неће имати никакве негативне ефекте на досадашњи начин емитовања и ни у којем случају неће угрозити пријем сигнала грађанима који су до сада сигнал преузимали терестријалним пријемом. Све до момента док не буде завршена комплетна инсталација опреме за дигитално емитовање сигнала, аналогни сигнал ће бити на располагању грађанима. Након што опрема буде инсталирана, на исти начин ће се тестирати њена функционалност и послије свих функционалних проба и тестова биће одређен коначан датум за гашење аналогног сигнала и ступање на снагу дигиталног начина емитовања.

* ГЛАС: Који ће уређаји бити потребни становницима БиХ након пуног пуштања дигиталног сигнала?

ЈУСКО: У овом моменту није потребно да грађани купују било какве додатне уређаје. У овој фази дигитални сигнал ће бити присутан на ширим подручјима Сарајева, Мостара и Бањалуке да би била обављена сва потребна тестирања. Савјет министара БиХ заједно са Министарством комуникација и транспорта ће у наредним фазама одредити начин на који ће нова технологија емитовања до краја бити спроведена и детаљно упутити грађане на који начин ће моћи несметано у својим домовима да прате дигитални сигнал.

* ГЛАС: Почетак процеса дигитализације пратили су бројни проблеми и препреке. Шта очекујете у наставку?

ЈУСКО: Имајући у виду да смо успјели да ствари покренемо и убрзамо и да коначно почнемо са емитовањем дигиталног сигнала у тестној фази, у наставку процеса очекујемо да ће се ствари у вези са тендерским процедурама и реализацијом друге и треће фазе кретати много брже. То је услов да бисмо испунили коначни циљ, а то је гашење аналогног сигнала и пуштање дигиталног на простору цијеле БиХ.

Финансирање емитера

* ГЛАС: Да ли ће у овом периоду морати да буде ријешено питање финансирања јавних емитера?

ЈУСКО: Почела су да се назиру рјешења на основу којих се може превазићи проблем финансирања јавних емитера. Ми ћемо учинити све што је у нашој надлежности како бисмо помогли да овај проблем буде ријешен. Битно је напоменути да ће се и реализацијом пројекта увођења дигиталног сигнала на цијели простор БиХ отворити додатне могућности новог прихода у буџет те ћемо у том правцу разговарати са надлежним тијелима и јавним сервисима с циљем рјешавања питања финансирања јавних РТВ система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана