Исхрана у Оружаним снагама БиХ на граници колективног кршења људских права

Срна
Исхрана у Оружаним снагама БиХ на граници колективног кршења људских права

Сарајево - Парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић сматра да Министарство одбране БиХ под хитно мора да ријеши нека статусна питања војника и подофицира како би се спријечио њихов одлазак из војне службе, а посебно га брине проблем у вези са исхраном професионалних војних лица, за који упозорава да је на граници колективног кршења људских права.

"Ситуација у вези са исхраном професионалних војних лица јако је лоша јер систем јавних набавки не функционише", рекао је Шиљеговић за Срну истичући да рјешење овог проблема подразумијева низ активности више институција, у првом реду Министарства одбране и Заједничког штаба Оружаних снага БиХ.

Шиљеговић наводи да на појединим локацијама професионална војна лица и по 10 дана добијају конзервисану храну.

"Министарство одбране купило је огромну количину конзерви тако да се на неким локацијама за сва три оброка дијели конзервисана храна - ујутро паштета, за ручак гулаш, за вечеру месни нарезак", истакао је Шиљеговић.

Он је упозорио да постоје локације на којима се ради са опасним материјама, а на којима уопште нема млијечних производа, иако по закону људи који раде са тим материјама треба редовно у исхрани да добијају млијеко.

Уз проблем исхране припадника Оружаних снага БиХ дио Извјештаја парламентарног војног повјереника за 2016. годину посвећен је и проблему недостатка униформи.

"Осим што је видљива старост униформи које носе поједина професионална војна лица, проблем је што је Министарство одбране набавило превелике униформе, што је нелогично, јер је за свако професионално војно лице у електронским базама података наведен и конфекцијски број", истакао је Шиљеговић.

Парламентарни војни повјереник додао је да је Министарство одбране покренуло тендер за прекрајање ових униформи.

"Поред тога и даље је присутан проблем са чизмама и величинама у којима се испоручују, па су професионална војна лица принуђена да их купују сопственим средствима", навео је Шиљеговић.

Према његовим ријечима, проблеми са исхраном, те набавком униформи и чизама настављени су и у 2017. години.

"У првом кварталу ове године било је одређених добрих рјешења када је у питању храна, направљен је и помак у вези са набавком моторних возила, али је у другом кварталу настављено кршење правилника о исхрани професионалних војних лица", рекао је Шиљеговић.

Парламентарни војни повјереник у извјештају за прошлу годину указао је и на проблем старих и истрошених војних возила у Оружаним снагама БиХ која се употребљавају у јавном саобраћају и представљају опасност за све.

"Возила су просјечно старија од 27 година, стара су и истрошена, и без обзира што добијају папире да су технички исправна доводе у питање безбједност у саобраћају", истакао је Шиљеговић.

Он је констатовао је да се кроз недостатак материјалних и материјално-техничких средстава огледа проблем јавних набавки у Министарству одбране, којим се, управо на бази информација парламентарног војног повјереника у два наврата бавила и Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Парламентарни војни повјереник истиче да би Министарство одбране под хитно морало да ријеши нека статусна питања војника и подофицира у Оружаним снагама БиХ.

"Те категорије су нам највише угрожене и евидентно је да имамо одлив кадрова, да нам млади момци и дјевојке у чије је оспособљавање уложен буџетски новац, одлазе након пар година из Оружаних снага због неријешених статусних питања", упозорио је Шиљеговић.

Осим наведених проблема, Канцеларија парламентарног војног повјереника у прошлој години бавила се и притужбама професионалних војних лица у вези са накнадама које немају карактер плате, а односе се на накнаде за станарину, одвојени живот и превоз, те у вези са унапређењима, постављењима и премјештајима, али и другим питањима.

"Од укупно 103 добијене притужбе, Канцеларија парламентарног војног повјереника поступала је по 96 притужби, док је у седам случајева пружана правна помоћ подносиоцима притужби", навео је Шиљеговић.

Према његовим ријечима, у прошлој години ријешено је укупно 89 притужби, од чега 59 притужби или 66,29 одсто у корист подносилаца.

"Ту се огледа та основаност и оправданост притужби", закључио је Шиљеговић.

Извјештај парламентарног војног повјереника за 2016. годину усвојили су Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, те оба дома парламента БиХ – Представнички и Дом народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана