Институције у хаосу, полиција без шефова

Жељка Домазет
Институције у хаосу, полиција без шефова

Сарајево - Криза која се по систему спојених посуда шири у институцијама БиХ довела је до ситуације да ће Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ вјероватно остати без оба замјеника директора, док је и директор све ближи техничком мандату.

Директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсаду Вилићу и његовим замјеницима Урошу Пени и Мили Јурићу мандат истиче 17. априла. Вилић се поново пријавио на конкурс за директора, Јурић је у децембру прошле године поднио оставку због одласка у пензију, а због истих разлога то је прије неколико дана учинио и Пена.

Проблем је настао јер је Независном одбору Парламента БиХ који је задужен за процедуру разрјешења и именовања полицијских функционера истекао мандат, па је нејасно да ли може доносити одлуке и о разрјешењу и о именовању нових полицијских руководилаца. Ситуацији у којој се нашао Независни одбор кумовао је Парламент БиХ који није именовао нове чланове, нити је постојећим продужио мандат. За то вријеме у Савјету министара БиХ стоје листе са приједлозима за именовање нових полицијских шефова.

Независни одбор је, упркос недоумицама, у сриједу увече разматрао Пенин захтјев за разрјешење.

- Независни одбор је одлучио да захтјев прослиједи Савјету министара, Министарству безбједности и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ уз опаску да није достављена потпуна документација о испуњавању услова за пензију - рекао је први замјеник предсједавајућег Независног одбора Енес Обралија.

Додатна документација затражена је како би било утврђено да ли до 17. априла Пена пуни 40 година стажа. У случају пензионисања њему би припало 20.000 КМ отпремнине.

Према незваничним информацијама, Пена је оставку поднио Дирекцији за координацију полицијских тијела, а не Независном одбору. Вилић каже да ни он, нити Дирекција за координацију полицијских тијела не могу разријешити Пену и да су његов захтјев прослиједили Независном одбору, који иначе спроводи конкурсну процедуру.

- Комплетном руководству Дирекције за координацију полицијских тијела истиче мандат, а Савјет министара није завршио свој дио посла иако је Независни одбор ранг-листу кандидата прослиједио Министарству безбједности. Не знам из којих разлога Савјет министара не завршава свој дио посла јер се може десити да након разрјешења двојице замјеника Дирекција за координацију полицијских тијела остане само са директором који би радио у техничком мандату. То није добро, а и законом је прописано да њоме руководе директор и двојица замјеника - рекао је Вилић.

Уколико се Савјет министара на наредној сједници не буде бавио именовањем челника полицијских агенција, одраније је познато да ће се у техничком мандату наћи и руководство Граничне полиције БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да још не зна да ли ће се на дневном реду наредне сједнице Савјета министара наћи именовање челника у полицијским институцијама.

- Независном одбору који спроводи процедуру и оцјењује кандидате који конкуришу на челне позиције полицијских тијела је истекао мандат. Независни одбор је сам себи узео за право да могу радити, иако им је мандат истекао 17. марта. Одговорност је и на Парламенту БиХ који није на вријеме именовао нове чланове Независног одбора или постојећим продужио мандат до именовања нових. Они су, што се мене тиче, обична дружина и за мене у формално-правном принципу не постоје - каже Мектић.

Обралија сматра да Независни одбор ради у складу са законом и да му мандат тече до именовања новог.

- Ми обављамо функцију док овај одбор не буде разријешен и именован нови. Комисија за избор Независног одбора не функционише у пуном капацитету. До сада су је чинили чланови руководства оба дома Парламента БиХ. Дом народа је завршио свој посао, али је запело у Представничком дому. Да су они свој посао урадили на вријеме, нови Независни одбор би био изабран у марту - рекао је Обралија.

Радно вријеме и накнаде

Независни одбор засједа ван радног времена, а Енес Обралија истиче да то чине због тога што чланови нису у могућности да дођу раније. Због рада ван радног времена чланови Независног одбора примају накнаду која мјесечно износи 475 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана