Иако под истрагом хуманитарна организација Muslim Aid, и даље активна у БиХ

nezavisne.com
Иако под истрагом хуманитарна организација Muslim Aid, и даље активна у БиХ

Сарајево, Лондон - Контроверзно хуманитарно друштво "Muslim Aid " из Лондона, које ради и у БиХ, тренутно је под истрагом у неколико земаља због њихове повезаности с тероризмом и финансирањем екстремиста, пише портал "New Europe ".

Ријеч је о друштву које, како наводи портал, има 13 представништава широм свијета.

У тексту се додаје да је ових дана откривено да њих финансира Катар, којем су и уведене санкције због подршке терористима.

Посљедњих година, ова организација је била под истрагом у Енглеској, Велсу, Шпанији и Бангладешу.

У Израелу је забрањена 2008. године, након што је доказано да подржава Хамас. Свој утицај су посебно имали у Шпанији, гдје ће до 2020. године бити изграђено чак 150 џамија новцем Катара.

Ипак, како наводи портал, прве контроверзе које се односе на "Muslim Aid " везане су за БиХ, јер је управо ово добротворно друштво, како се наводи - финансирало долазак и боравак муџахедина током рата.

О вези "Muslim Aidа" и Катара говори и то да је ова организација 2011. године добила од Катара 150.000 евра и то баш у моменту када је званична Доха, охрабрена дешавањима у региону (Арапско прољеће) дошла на идеју да успостави нови регионални поредак.

Наиме, тадашњи емир шеик Хамад бин Халиф ал Тани је током "Арапског прољећа" увидио своју шансу да успостави нови регионални поредак на чијем ће челу бити управо он.

Наводно, "Muslim Aid" је требало да им припомогне у свему томе.

На бројне позиве на телефон канцеларије " Muslim Aida " у Сарајеву јуче поподне нам се нико није јављао, тако да њихов став нисмо успјели добити.

На њиховом сајту за БиХ пише да је у питању британска хуманитарна организација за међународну помоћ и развој, која више од 20 година спасава и побољшава животе милиона људи у више од 70 најсиромашнијих земаља свијета.

"Поред централне канцеларије у Лондону, ' Muslim Aid ' има и 14 регионалних канцеларија у Бангладешу, БиХ, Камбоџи, Гамбији, Индији, Индонезији, Ираку, Јордану, Кенији, Либанону, САД, Пакистану, Сомалији, Шри Ланки и Судану", наведено је на сајту.

"Muslim Aid", додаје се уз остало, подржава угрожене посљедицама рата као што су жене, дјеца, старији, особе погођене економском и социјалном кризом те повратнике у њихове пријератне домове.

У актуелностима наводе, уз остало, да је " Muslim Aid " Сарајево у првој половини мјесеца рамазана реализовао пројекат подјеле рамазанских пакета.

 "Додјелом прехрамбених пакета покушали су се ублажи негативни ефекти сиромаштва у одређеним подручјима у БиХ, становницима пружити једнократна помоћ у мјесецу рамазану и указати им на то да нису сами", наводе у овој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана