ИДДЕЕА: Цијена личних докумената може бити 50 одсто јефтинија уколико се измијени правни оквир

klix.ba
ИДДЕЕА: Цијена личних докумената може бити 50 одсто јефтинија уколико се измијени правни оквир

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) Босне и Херцеговине прошле године испоручила је 262.295 личних карата, 204.724 возачке дозволе, 469.131 пасошких књижица, 313.300 регистарских таблица те значајан број других исправа.

Ове документе издала су надлежна кантонална и ентитетска министарстава унутрашњих послова (МУП) и Јавни регистар Брчко Дистрикта, казао је директор Агенције за идентификацијских документа, евиденцију и размјену података Ариф Нанић.


Узимајући све то у обзир, директор је оцијенио рад Агенције успјешним, додајући да су обављане све активности с посебним акцентом на персонализацију и техничку обраду идентификацијских докумената, документа за регистрацију возила те је вођена евиденција у надлежности ИДДЕЕА-е.

Међутим, подсјетио је да се у бх. јавности у посљедње двије године рад Агенције највише везивао за неуспјешно реализирање расписаних тендера за набавку пасошких књижица или такозвану, каже директор, "пасошку кризу" која је била у марту 2017. године.

"Превазишли смо тај проблем и настојимо да Агенција своје надлежности благовремено извршава те да се опет не понови нешто слично. Управо из тих разлога потребно је нагласити важност несметаног функционисања Агенције у интересу свих грађана БиХ", истакнуо је.

У аугусту 2017. године расписан је тендер за набавку пасошких књижица од 1. априла 2018. године и он се још проводи, а због ових проблема водећи се позитивним праксама и примјерима из земаља у региону, Агенција, путем ресорног министарства, ради у циљу стварања другачијих правних оквира.

"Такав правни оквир на другачији начин би регулирао ову материју, како Босна и Херцеговина не би и у будућности била "талац" различитих лобистичких скупина, чији једини циљ је извлачење новца из државе", подвукао је Нанић.

Другим ријечима, додао је, потребно је сваког дана јачати капацитете Агенције, припремати се за конкретно вршење и израду путних исправа, а не како је то сада регулисано, само персонализацију (односно штампање) дјеломично већ персонализованог документа.

Процјењује се да би на тај начин за 50 одсто била смањена цијена путне исправе те је Нанић изразио наду да ће одговорни представници у власти подржати ове намјере, јер то у финишу значи уштеде.

Подвукао је и да у његовом мандату није било проблема с недостатком наљепница (стикера) за регистрацију возила, бродских књижица и тахографских картица те се процес персонализације, транспорт и предаја исправа одвија без проблема.

Нагласио је и да је у протеклој години ИДДЕЕА с Централном банком закључила уговор о закупу бивших просторија банке у Бањалуци на четири године без накнаде чиме ће бити уштеђено 1,4 милиона КМ за четири године.

Одлуком Савјета министара о вишегодишњем капиталном улагању из 2010. године Агенцији је одобрен пројект изградње пословно-производног објекта вриједности 22 милиона КМ у циљу рјешавања трајног смјештаја у Бањаллуци.

Бивши менаџмент започео је тај пројект те су извршене одређене активности (урађен је главни пројект и урбанистичко-техничка документација), али због насталих правних и политичких проблема у протеклом периоду није се почело с изградњом објекта те је грађевинска дозвола истекла.

"Одмах смо покренули активности и процедуре за издавање нове грађевинске дозволе без накнаде што би се требало догодити у наредном мјесецу, а очекујемо и да Савјет министара ускоро заузме коначан став када је у питању трајни смјештај ИДДЕЕА-е у Бањалуци", напоменуо је Нанић.

Говорећи о плановима за ову годину, подсјетио је да је Савјет министара БиХ усвојило њихов програм рада што претходних година није био случај, а примарни циљ је провођење активности које се односе на увођење електронских сертификата те рјешавање питања трајног смјештаја Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана