И Синиша Врањеш повукао кандидатуру за главног тужиоца БиХ

ATV
И Синиша Врањеш повукао кандидатуру за главног тужиоца БиХ

Бањалука - Пропуштена је прилика да на мјесто главног тужиоца Босне и Херцеговине сједне тужилац из Републике Српске. Синиша Врањеш, тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука повукао је своју кандидатуру за државног тужиоца.

Врањеш, до сада препознатљив по процесуирању утаја пореза, није желио пред камере. Повлачим се из породичних разлога, то сам и навео у извјештају који сам доставио Вијећу, кратко нам је поручио у телефонском разговору. Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког Савјета каже да је на листи остало 11 кандидата.

То је други случај повлачења пријаве. Прије њега повукао је Томислав Љубић ту пријаву. То је слободна ствар, воља сваког кандидата на коју не можете да утичете” каже предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.

Европска комисија позитивно је оцијенила измијењени Праилник Високог судског и тужилачког савјета. Интервјуи са кандидатима обавиће се након мањих корекција.

На листи су остали већ запослени у Тужилаштву БиХ, међу којима и садашња в.д. главног тужиоца Гордана Тадић, Исмет Шушкић, тужилац у поступку злоупотребе положаја Човић-Бичакчић, Мирослав Јањић, једини Србин који је остао на листи, познат као тужилац у поступку против Насера Орића.

Занимљиво је да од формирања Тужилаштва БиХ ниједан главни тужилац није завршио свој мандат до краја. Маринко Јурчевић изненада је отишао на боловање. На његово мјесто дошао је Милорада Барашин, а онда је стављен на црну листу САД-а. У јавности га је пратила афера снимака са међународним трговцем оружја. Бивши тужилац Горан Салиховић још чека оцјену апелације коју је упутио Уставном суду, након одлуке Савјета о његовој смјени. Одлука Уставног суда читав поступак могла би да врати на почетак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана