Hrvati podržali odlazak stranih sudija

Svjetlana Šurlan
Hrvati podržali odlazak stranih sudija

Banjaluka - Politički vrh Srpske pozvao je Narodnu skupštinu RS da raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili da li prihvataju da bude ukinuta proslava Dana Republike 9. januara, a od Parlamenta BiH je zatraženo da u roku od četiri mjeseca bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi bilo onemogućeno preglasavanje jednog naroda i eliminisane strane sudije.

Prvog dana poslije odgovora vrha RS na odluku Ustavnog suda BiH stigla je i podrška najjače hrvatske stranke HDZ-a BiH stavu da treba donijeti zakon o Ustavnom sudu i onemogućiti da u njemu sjede strane sudije. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak ocijenio je da se zakazalo u procesu redefinisanja Ustavnog suda.

- Strance je potrebno zamijeniti domaćim sudijama i to Ustav dopušta - kazao je Čolak i dodao da se mnogi sekularni praznici poklapaju sa vjerskim i da to nije moguće riješiti tako da u vrijeme vjerskih praznika ne može biti državnih praznika.

Na pozive "Glasa Srpske" nisu odgovarali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i visoki funkcioneri Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Šefik Džaferović. Potpredsjednik RS i funkcioner SDA Ramiz Salkić rekao je da odgovor na to da li će SDA prihvatiti da bude kreiran zakon o Ustavnom sudu treba da daju poslanici te stranke na nivou BiH.

- Dodik bi prvo trebalo da u svojoj avliji ispoštuje Ustav. Sve o čemu političke stranke postignu konsenzus za SDA nije problem - kaže Salkić.

Ahmetović je za sarajevske medije kazao da odluku Ustavnog suda treba sprovesti i da je ona korisna za RS.

- I ja sam emotivno vezan za zastavu s ljiljanima, ali sam prihvatio realnost - kazao je Ahmetović.

Jedinstven stav

Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH te lideri parlamentarnih stranaka usvojili su u nedjelju naveče zajedničku izjavu kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH i u kojoj su definisani koraci koje će preduzeti nakon što je dio Zakona o praznicima RS koji se tiče datuma obilježavanja Dana Republike proglašen neustavnim. Sastanak je održan nakon što je Ustavni sud donio odluku na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Odluka je donesena preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija i za nju su glasali dvoje sudija iz reda Bošnjaka, koji su ranije bili zvaničnici SDA i troje sudija stranaca. Narodna skupština RS donijela je u aprilu ove godine Deklaraciju u kojoj je navedeno da Dan RS neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud donese odluku da je dio zakona neustavan, a taj stav jednoglasno je potvrđen i na sastanku u Palati Republike u Banjaluci.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, na čiju je inicijativu održan sastanak, rekao je da je izjavom odbačena odluka Ustavnog suda kao neprimjenjiva i zauzet stav da RS ostaje pri Deklaraciji Narodne skupštine.

- Odluka je donesena uz intervencionizam međunarodnih predstavnika i postoji potreba da u što skorijem roku, a najkasnije za 120 dana, bude usvojen zakon o Ustavnom sudu - rekao je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su se predstavnici partija iz RS okupili u ovako komplikovanim političkim uslovima.

- Izražavajući potpuno jedinstvo predstavnika političkih partija i nosilaca funkcija u Srpskoj i na nivou BiH pokazali smo sposobnost i svijest da na ozbiljne izazove odgovorimo veoma ozbiljno i jedinstveno - istakao je Dodik.

Poručio je da će biti napravljen operativni plan za sprovođenje zadataka definisanih zajedničkom izjavom.

- RS će u roku od nekoliko sedmica predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će biti eliminisane sve mogućnosti da odluke budu nametnute većinom koju čine tri stranca i dva Bošnjaka te na taj način intervenisano u politički sistem u BiH - rekao je Dodik i dodao da je uvjeren da će potpisana izjava biti sprovedena.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da novim zakonom o Ustavnom sudu treba da budu definisane njegove ingerencije da ne bi bio politički faktor, nego radio ono što mu pripada u okviru pravosuđa.

- Ustavni sud se od onoga ko tumači i štiti ustavni poredak BiH i ostalih jedinica pretvorio u nekoga ko prekraja zakone, ustave i odlukama transformiše ustavnu strukturu BiH. Izražavamo političko protivljenje tim procesima, kojima se preuzima uloga koju je nekada imao OHR u nametanju odluka. To se mora promijeniti - rekao je Bosić i dodao da ova situacija prijeti da u budućnosti bude još nepodnošljivija i da to nije ni u čijem interesu.

Predsjednik SP-a Petar Đokić istakao je da je sastanak političkog vrha najbolji odgovor na složena pitanja.

- Moramo spriječiti da i u budućnosti budu donesene slične odluke. Očigledno je da je Ustavni sud već duže vrijeme političko tijelo koje modelira ustavne i ukupne političke odnose u BiH - kazao je Đokić.

Lider DNS-a Marko Pavić istakao je da je odluka Ustavnog suda neodrživa i da je produkt mišljenja stranaca koji žele da mijenjaju ustavni položaj RS i Ustav BiH.

- To je nedopustivo - istakao je Pavić i izrazio zadovoljstvo što je zaživjela nova praksa u političkom životu RS da bude postignuto jedinstvo o temama koje su od vitalnog interesa za Srpsku.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik PDP-a Branislav Borenović navodeći da je važno da su pokazali da se bez obzira na konceptualne razlike koje imaju kao političke stranke ne odriču praznika. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da niko, bez obzira na to kako politički djelovao, nije spreman da vitalne i ključne faktore identiteta RS žrtvuje zbog dnevnopolitičkog cilja.

- Dva puta su pokretane inicijative iz RS za usvajanje zakona o Ustavnom sudu - 2005 i 2007. godine. Svaki put su odbijene, ali ovaj put ćemo istrajati - istakao je Čavić.

Snažan odgovor RS

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda RS Rajko Kuzmanović pozdravio je jedinstven stav predstavnika srpskih partija.

- U potpunosti podržavam usvojenu zajedničku izjavu i poteze koji su navedeni. Dobro je da je postignut jedinstven stav - istakao je Kuzmanović.

Pravni ekspert i bivši sudija Ustavnog suda BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Krstan Simić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda besmislena, pravno apsurdna i štetna za ukupne društvene odnose u BiH, a da je reakcija RS primjerena i očekivana.

- Ustavni sud je ušao u regulisanje odnosa koji ni na koji način ne mogu biti u njegovoj nadležnosti i stvorio je veliki problem. Opravdano je donošenje zakona kojim će biti uskraćeno gostoprimstvo stranim sudijama. Pogrešno je, međutim, koristiti termin zakon o Ustavnom sudu BiH. Taj zakon jeste potreban, ali nema ustavnog osnova za njegovo donošenje, jer Ustav BiH predviđa da Ustavni sud BiH donosi svoj poslovnik o radu i dok god to ne bude ukinuto u Ustavu ne može biti donesen zakon o Ustavnom sudu. Propisano je Ustavom da poslije pet godina institucije BiH mogu regulisati drugačiji izbor sudija i trebalo bi u stvari da bude donesen zakon o prestanku mandata međunarodnih sudija, koji će regulisati imenovanje sudija - kazao je Simić.

Istakao je da bi partije u FBiH trebalo da budu spremne na donošenje pomenutog zakona.

- SDA su puna usta BiH pa bi trebalo da podrže donošenje tog zakona, jer smijemo li priznati da živimo u državi koja nije suverena i nezavisna, jer u njoj sjede međunarodne sudije. To je udarac za državnost BiH. Partije koje to odbiju su protiv BiH. Bilo bi pravno suicidno i politički neodgovorno zagovarati da nam trebaju tutori cijeli život - ocijenio je Simić.

HNS

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Ustavni sud u kojem sjede sudije stranci trebalo je da radi samo pet godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i neophodan je zakon. Sud treba da bude sastavljen od domaćih sudija. Ne opravdavam ultimatum srpske strane, ali podržavam rješenje u vezi sa Ustavnim sudom - rekao je Ljubić.

Izjava koju su potpisali najviši zvaničnici i lideri stranaka

- Odluka Ustavnog suda BiH kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima RS proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH je neprihvatljiv politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom i kao takav se ne može primijeniti jer su oktroisane, te tražimo da Ustavni sud poništi tu odluku

- Odluka je donesena uticajem međunarodnih sudija što potvrđuje da Ustavni sud nije samostalan i nezavisan, te odbijamo bilo kakvo miješanje međunarodnih sudija u procesu donošenja odluka suda i pritisak međunarodnih predstavnika da ovakva odluka bude implementirana

- Podržavamo Deklaraciju Narodne skupštine RS od 17. aprila 2015. godine povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH

- Odluka Ustavnog suda BiH je u funkciji revizije istorijskih događaja, usljed kojih je nastala RS 9. januara 1992. godine što je apsolutno neprihvatljivo

- Pozivamo Narodnu skupštinu RS da i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH koje budu zadirale u statusna pitanja RS, donesene preglasavanjem

- RS će nastaviti da slavi Dan Republike 9. januara u skladu sa Zakonom o praznicima RS, koji u sebi ne sadrže elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama

- Zahtijevamo od Parlamenta BiH da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao donošenje odluke sa učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba entiteta. Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu

- Ukoliko u predviđenom roku od četiri mjeseca ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH političke partije će u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu zajedničkih institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu

- Saglasni smo da bude pripremljena analiza svih odluka Ustavnog suda BiH od 2001. godine, te da Narodna skupština RS donose svoje zaključke o tome, posebno o onima koje su donesene preglasavanjem od strane troje stranih i dva Bošnjaka nad ostalim sudijama

- Saglasni smo da Narodna skupština RS donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike

- Pozivano sve subjekte, političke partije, udruženja, organizacije, institucije i građane da potpisima podrže stavove potpisnika ove izjave. Kabinet predsjednika RS će odrediti na koji način će to biti primjereno i dostupno

- Saglasni smo da potpišemo ovu izjavu i da istrajemo na sprovođenju ovih stavova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana