Herojski podvizi policajaca Republike Srpske: Iz hladnih rijeka spasili pet života

Nebojša Tomašević, Snežana Tasić
Herojski podvizi policajaca Republike Srpske: Iz hladnih rijeka spasili pet života

Prijedor - Sve se dogodilo iznenada i nije bilo vremena za razmišljanje. Čim sam vidio mladića kako se s mosta baca u Sanu, skočio sam za njim. Voda je bila toliko hladna da sam jedva mogao da dišem, ali, srećom, uspio sam da ga spasim.

Ovako je svoj herojski čin opisao mladi policajac iz Prijedora Slađan Dačić (28) koji je od sigurne smrti spasio N. M. (22), koji je skočio u vodu s prijedorskog Gradskog mosta. Osim Dačića, hrabrost i nesebičnost proteklih dana pokazale su i njegove kolege iz Gradiške i Doboja. Oni su iz Save i Spreče izvukli četvoro unesrećenih i spasili ih od sigurne smrti.

Dačić je ispričao da je juče nešto iza ponoći, dok je prolazio automobilom, na gradskom mostu u Prijedoru uočio mladića koji je namjeravao da se baci u vodu.

- Stajao je na ivici mosta spreman na skok. Prišao sam mu vozilom i kroz prozor sam pokušao da uspostavim kontakt s njim, da započnem razgovor. Rekao sam mu: "Brate, nemoj", i on se okrenuo prema meni i kazao da mora skočiti. Tri do četiri puta je to ponovio i naglasio da ne zna da pliva - prisjetio se Dačić.

Dodao je da je baš u momentima kada je izlazio iz automobila kako bi ga spasio ovaj mladić iznenada skočio u vodu.

- Čim sam to vidio, otrčao sam do kraja mosta i usput skinuo jaknu i cipele, te skočio za njim u vodu. Sve se dešavalo u sekundama. Čuo sam ga kako zapomaže, kako se bori sa vodom. Bio je mrak, teški uslovi za spasavanje. Kada sam počeo plivati, voda je počela da me nosi, ali sam uspio da doplivam do njega, te da ga uhvatim za jaknu i kragnu - kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, tada se, čvrsto držeći mladića, okrenuo prema obali i počeo snažno da pliva.

- Plivao sam oko 300 metara i uspio sam da s njim izađem na obalu. Nisam poznavao tog momka, a tek kada smo izašli, on je malo došao sebi i tada sam saznao da je riječ o N.  M. (22) koji je radio u jednoj od gradskih pekara. Kada je završio smjenu, krenuo je u ovaj svoj samoubilački pohod - ispričao je Dačić.

Istakao je da mu je veoma drago što je uspio da spasi jedan život te da bi isto ponovio ako bi se opet našao u sličnoj situaciji.

- Žao mi je tog čovjeka koji se tako mlad našao u bezizlaznoj situaciji, pa je pokušao da se ubije. Kad sam ga spasio, zahvaljivao mi je više puta i govorio da je slabijeg imovinskog stanja, ali da ima, da bi mi sve pare dao što sam ga spasio. Ni hladna voda ni pretrpljeni šok nisu mi toliko teško pali koliko te njegove riječi - rekao je Dačić.

Ovaj hrabri policajac u vrijeme ovog događaja nije bio na dužnosti, već se iz grada vraćao kući s djevojkom.

Sličnu herojsku priču imaju i Dačićeve kolege policajci Kasim Beganović i Zlatko Kovačević koji su 1. januara u Gradišci iz hladne Save izvukli ribolovca Gorana Đ. (39) koji je upao u ovu rijeku. Oni su u akciju spasavanja krenuli nakon dojave da se muškarac nalazi u Savi i da poziva u pomoć i viče da mu je hladno. Unesrećenog su zatekli u vodi kako se drži za čamac. Beganović mu je pružio ruku i uz pomoć kolege Kovačevića izvukao ga na obalu gdje su ga dočekali ljekari Službe hitne pomoći te mu ukazali pomoć. Još nije poznato kako je Goran upao u vodu, ali se zna da je bio pijan. Prema nezvaničnim informacijama, ovaj ribar je i ranije pijan ponekad pravio probleme zbog kojih je intervenisala policija.

Zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika Policijske uprave Doboj i vatrogasaca spasene su tri osobe koje su "tojotom" sletjele u rijeku Spreču u mjestu Stanić Rijeka kod Doboja.

Nesreća se desila 1. januara oko 20.30 časova, a u vozilu su bili Armin Sulejmanović iz Gračanice i dvije maloljetnice od kojih je jedna njegova djevojka. Prema nezvaničnim informacijama, Sulejmanović je uspio da izvuče djevojke na površinu vode, a iz hladne rijeke su ih izvukli policajci i vatrogasci. Odmah nakon izvlačenja pomoć su im pružili ljekari Službe hitne medicinske pomoći, a sve troje su zadobili lakše povrede.

Bolnica

Mladić N. M., koji je skočio u rijeku Sanu u Prijedoru, smješten je na Odjeljenje psihijatrije bolnice u Prijedoru. Srećom, njegovo zdravstveno stanje nije teško i nije ugrožen.

U Policijskoj upravi Prijedor, čiji je policajac Slađan Dačić iz vode izvukao ovog mladića, kazali su da je nesebičan čin njihovog kolege pokazatelj da su pripadnici MUP-a Republike Srpske spremni da žrtvuju svoje živote kako bi spasili druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana