Хаос у СДА - падају владе, одјекују бомбе, пљуште искључења

Жељка Домазет
Хаос у СДА - падају владе, одјекују бомбе, пљуште искључења

Сарајево - СДА је усљед унутарстраначких трвења у само неколико дана изгубила два мјеста премијера и једну кантоналну владу, а на прагу је да расформира и другу, чиме су ескалирали дугогодишњи проблеми који су гурани под тепих.

Иако је евидентно да водећа бошњачка странка пуца на многим фронтовима, а некадашњи високопозиционирани страначки функционери сматрају да се странка распада због њеног првог човјека Бакира Изетбеговића и нерегуларности које трају три године, од конгреса на којем је СДА добила руководство, у врху странке тврде да је ријеч о поспремању.

Проблеми су почели да се распламсавају када је премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић почетком фебруара напустио странку и јавно почео да говори о криминалу у јавним предузећима иза кога, како каже, стоје чланови СДА. За собом је повукао још петнаестак важних људи, а убрзо је СДА најавила да ће покренути иницијативу за смјену Владе Кантона Сарајево, што је јуче и спровела у дјело.

Турбуленције су настављене у Тузланском кантону због сукоба на релацији Мирсад Кукић - Бего Гутић. Кукић, који је донедавно имао велико Изетбеговићево повјерење, смијењен је са чела Кантоналног одбора СДА након чега је иницирао смјену Владе Тузланског кантона са премијером Гутићем на челу, у чему је и успио. За новог премијера током викенда је именован Јакуб Суљкановић, који је јуче са одметнутим члановима који су подржали смјену Владе експресно искључен из СДА. Све су пратиле тешке међусобне оптужбе, а ситуација је измакла контроли када је у вријеме смјене кантоналне владе на дискотеку чији је Кукић сувласник бачена бомба.

Бивши функционер СДА и предсједник Независног блока Сенад Шепић, који је лани СДА напустио са тројицом посланика у Парламенту БиХ који су годинама упозоравали на хаос у странци, каже да је све ово резултат лоше политике и приватизације СДА.

- Начин на који је организован конгрес прије три године, начин на који се СДА почела отимати од људи који су добили највећи број гласова и начин на који се уска група људи која сједи у Предсједништву СДА покушава одржати на позицијама наговјештавао је да странка иде у овом правцу. Даљи развој ситуације ни у ком случају не може бити у корист СДА. Људи који воде СДА тако да на врху опстају послушници и породични кланови и заслужују да им се деси то што им се дешава - рекао је Шепић.

Додао је да је све показало да Изетбеговић нема капацитет да води велику странку.

- Он ће од СДА направити малу странку. Не вјерујем да ће ико озбиљан прихватити да буде у коалицији са странком коју води Изетбеговић - истакао је Шепић.

Предсједник Главног одбора СДА Халид Гењац тврди да је у току поспремање и најављује да ће с првим даном прољећа оно бити окончано.

- СДА ће бити спремна да крене у предизборну кампању - истакао је Гењац.

Упитан да каже да ли ће бити још искључења, Гењац је избјегао одговор признавши да постоје проблеми у странци, али тврди да ће они бити ријешени.

Потпредсједник СДА Сафет Софтић каже да су дешавања у тузланском огранку странке свјесне одлуке Предсједништва СДА, односно дио обрачунавања странке са лошим стварима у властитим редовима.

- СДА неће дозволити да се било ко ставља изнад странке и државе и да уцјењује странку. Посљедња дешавања су дио плана странке да се пред изборе обрачуна са лошим стварима у сопственим редовима - истакао је Софтић који очекује да ће ситуација у Тузланском и Сарајевском кантону врло брзо бити рашчишћена и тиме стављена тачка на проблеме.

Бећировић: Обрачун криминалаца

Дамир Бећировић из ДФ-а, који је у Парламент БиХ ушао из Тузланског кантона, каже да се у СДА у том кантону ради о обрачуну двије криминалне групе и људима који су давно требали да заврше у затвору.

- Мирсад Кукић је осуђени криминалац и он је створио Бегу Гутића и људе око њега који су себи задали превише команди и мислили да могу да оборе Кукића. Не само Бакир Изетбеговић, него и људи у другим странкама, ће осјетити колико је јак Кукић и колико има својих људи у читавој БиХ, па и у РС, од судства, тужилаштава до других институција. Надам се да неће страдати невини људи - казао је Бећировић.

Проблеми

- На локалним изборима 2016. године СДА изгубила власт у стратешким мјестима као што су Зеница, Бихаћ и Маглај

- Прошле године странку напустила тројица посланика у Парламенту БиХ који су годинама упозоравали на проблеме у СДА

- У јануару 2017. у објекту Исламске заједнице гдје је одржавана сједница комисије СДА за Сребреницу дошло до туче у којој су двије особе повријеђене. Из објекта изгурани функционери странке Садик Ахметовић и Адил Османовић, а након тога се СДА у Сребреници разбила у двије фракције

- Прошлог мјесеца СДА напустило свих шест њених дотадашњих одборника у Бужиму

- Почетком мјесеца странку напустио премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић, Влада пред смјеном

- Смијењена Влада Тузланског кантона са премијером из СДА на челу, нови премијер искључен из странке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана