Halilovića terete za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad

Srna
Halilovića terete za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad

Banjaluka - Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su u petak Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, koga terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi.

Halilovića u krivičnoj prijavi terete i za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje isprave.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je Halilović 29. marta ove godine odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. Time je, navedeno je, postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

- Halilović je bez saglasnosti zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH dostavio podneske Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Iz njihovog sadržaja proizlazi da odbija upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH - ističe se u krivičnoj prijavi.

Istaknuto je da je na taj način nanio ozbiljnu štetu ugledu univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, teže povrijedio i ugrozio zakonom zagarantovana prava visokoškolskih ustanova i studenata u Srpskoj, te kod domaće i međunarodne javnosti stvorio pogrešnu percepciju da pomenuta dva univerziteta djeluju mimo zakonskih ovlašćenja i bez akreditacije visokoškolske ustanove. U krivičnoj prijavi je navedeno da je Halilović 28. marta 2019. godine spriječio slanje ovjerenih preporuka o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koje je u njegovom odsustvu sačinio njegov zamjenik i pod istim brojevima donio nove preporuke o akreditaciji tih univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana