“Грађански” протести са политичком подршком ФОТО

Ведрана Кулага
“Грађански” протести са политичком подршком ФОТО

Бањалука - Дешавања у вези са градњом стамбено-пословног објекта код “Медицинске електронике” имају јаку политичку ноту и лоше је да се у неке грађанске иницијативе, пред изборе, петља политика и дио опозиционих странака.

Рекао је то јуче “Гласу Српске” потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић, нагласивши да је разумљиво да грађани у Бањалуци желе зелене површине и да постоји посебан сензибилитет за то.

- Оно што је лоше јесте да се у неке грађанске иницијативе, пред изборе петља политика и дио опозиционих странака. И не само опозиционих странака, у Бањалуци има независних кандидата пријављених за изборе, који су активно укључени у ову причу. Људи не знају да је неко ко стоји поред њих већ регистрован за изборе као независни кандидат и да ће сутра моћи за њега гласати. Неки људи ово користе за политичку промоцију и као борбу за предстојеће локалне изборе - рекао је Радојичић.

Додао је да би одвојио причу о нашем општем и заједничком интересу да Бањалука буде љепша и да има више зелених површина, игралишта и простора за дјецу и младе, од онога што у овом моменту раде неке политичке партије.

На протестима против изградње стамбено-пословног објекта у близини “Медицинске електронике” у уторак предвече били су посланици СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица, Ненад Стевандић, Костадин Васић, те потпредсједник Скупштине РС Сњежана Божић. На протесту су били и посланици ПДП-а Славко Вучуревић, Бранислав Бореновић и Милан Шврака, те лидер Народне демократске странке (НДС) Крсто Јандрић.

Они су у неколико наврата стали испред камиона док су одвозили земљу са градилишта.

Компанија “Гранд трејд” демантовала је наводе које је протеклих дана износио лидер ДП-а и посланик у парламенту РС Драган Чавић и најавила тужбу против њега.

- Упркос свим неистинама које је господин Чавић изнио, подсјећамо јавност да је компанија “Гранд трејд” на потпуно легалан начин купила земљиште у центру Бањалуке на којем су почели радови на изградњи стамбено-пословног објекта. Чињеница је да је то земљиште у регулационом плану Бањалука из времена прије посљедњих ратних збивања било предвиђено за изградњу стамбеног објекта, те да ово земљиште није никада било укњижено као парк или зелена површина, како са јасном намјером обмањивања јавности неистинито тврди посланик Чавић - пише у саопштењу.

Чавић је казао да ће се са задовољством суочити са власником компаније Милетом Радишићем у суду.

- Нека мене господин Миле Радишић тужи и поред тога што он и његови ментори апсолутно имају огроман утицај на правосуђе, ја ипак вјерујем у правду - казао је Чавић и додао да Радишић не зна шта је право посланика у вршењу посланичке функције.

Грађевинска компанија “Гранд трејд” почела је прошле седмице радове на зеленој површини испред предузећа “Медицинска електроника” на којој би на 30.000 метара квадратних требало да буде изграђен стамбено-пословни комплекс.
Скупштина града Бањалука донијела је у јулу 2003. године једногласну одлуку о расписивању конкурса за додјелу грађевинског земљишта ради грађења, а одлуку је изгласало 28 одборника из десет политичких партија, а међу њима и осам одборника СДС-а, седам СНСД-а и четири из ПДП-а.

Гласање

На градској Скупштини почетком децембра 2003. године, на којој је присуствовало 26 одборника, једногласно је донесено Рјешење о додјели градског грађевинског земљишта “Гранд трејду” на основу јавног конкурса.

За ту одлуку је гласало, између осталих, седам одборника СДС-а, пет СНСД-а и четири одборника ПДП-а.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана