Грабар - Китаровић: Моја савјест је мирна

Глас Српске
Грабар - Китаровић: Моја савјест је мирна

Загреб -- Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић одбацила је золонамјерна тумачења њене изјаве о протестима поводом посјете Александра Вучића, предсједника Србије.

Китаровићева је протеклих дана била на удару критика због позива и посјете, а поручила је да је њена савјест мирна.

"Желим врло јасно и недвосмислено да одбацим злонамјерна тумачења моје изјаве о протесту поводом доласка предсједника Вучића у службену посјету Републици Хрватској. Ни на који начин нисам довела у питање право на протест. Имам пуно разумијевање за удовице погинулих и умрлих хрватских бранитеља те за бранитељска удружења који су користли своје демократско право и изразили свој став о доласку предсједника Вучића", рекла је Китаровићева за портал Директно.

Објаснила је да је, када је говорила о појединцима с рубова политичког спектра, којима се не смије допустити да диктирају државну политику, мислила на оне појединце с крајње љевице и деснице који својим иступима и понашањем чине немјерљиву штету Републици Хрватској.

"То нису ни удовице хрватских бранитеља ни хрватски бранитељи. Као што сам се с представницима 25 бранитељских удружења састала уочи посјете тако ћу се с њима састати и ових дана како би их упознала с резултатима разговора, с посебним нагласком на откривање судбина наших несталих бранитеља и цивила", навела је Китаровићева.

Казала је и да ће се резултати посјете тек видјети.

"Моја савјест је мирна. Све што чиним, чиним у интересу хрватског народа и државе, а наш највећи интерес је мир и стабилност у овом дијелу Европе", јасна је била Китаровићева, коју је, иначе, предсједник Вучић позвао у узвратну посјету Београду, што је она прихватила.

Хоће ли предсједница Колинда Грабар Китаровић уистину остати без подршке бранитељске популације, основно је питање које се поставља након што је дио ратних ветерана који су протестовали у понедјељак против посјете Вучића.

Према писању Јутарњег листа Јосип Ђакић, ХДЗ-ов заступник и предсједник Хвидре, још је у понедјељак навече изјавио да ће због те њене изјаве о маргиналним група добро размислити о будућој подршци предсједници.

"Чуо сам да је предсједница изјавила да неће дозволити да маргиналне групе одлучују о кључним државним питањима. Не знам је ли мислила и на мене. То ћу је лично питати. Дубоко ћемо размислити о даљњој подршци предсједници", рекао је Ђакић.

Оно што је сигурно и овим протестом потврђено је да је бранитељска сцена дубоко подјељена јер док Ђакић пријети председници изостављањем подршке, Јосип Клем за Јутарњи каже да све проблеме треба рјешавати - разговором.

"Подржавам сваки дијалог. Исто тако сваки грађанин има право на протест, но ми очекујемо од државних челника да сваки проблем, од говора мржње до звецкања оружјем, рјешавају дијалогом", рекао је Клем.

Ситуацију око "маргиналне групе" на Марковом тргу је коментарисао и Анте Деур, посебни савјетник за бранитеље предсједнице Колинде Грабар Китаровић, који сматра да је дошло до великог неспоразума.

"То је једино логично објашњење јер то предсједница никад не би рекла за припаднике бранитељске популације, њихове обитељи, удовице Домовинског рата као и оне који још траже своје нестале. У цијелом свом мандату предсједница посебно даје пажњу породицама несталих, као и свим бранитељима, тако да овакве изјаве сигурно нису биле намијењене њима", рекао је Деур.

Мали одазив на протесту индикативан је и за Павла Миљевца, предсједника Хрватског генералског збора, који нема дилему због чега се на Марковом тргу окупило само тристотињак људи.

Каже да је познато да бранитељска удружења једним позивом на улицу могу да изведу хиљаде људи.

"Неки од представника удружења били су код предсједнице и код савјетника Деура те је очито било ријечи о томе да се не придруже просвједу. Није добро дијелити бранитеље. Изјава предсједница је благо речено неспретна посебно ако се зна да је у предизборној кампањи имала велико разумијевање за ту популацију", сматра Миљевац.

С друге стране за Предрага Матића, бившег министра бранитеља у влади СДП, због којег су и протестовали бранитељи у Савској 66, цијела ова прича око Вучића и протеста добро је организовани игроказ по моделу "таласај, али немој превише".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана