Gološ i Hadžić inscenirali prijetnje IS-a?

G. M.
Gološ i Hadžić inscenirali prijetnje IS-a?

Sarajevo - Islamisti Dževad Gološ iz Mostara i Izet Hadžić iz Ošvi, iako su među onima koji su najviše boraca vrbovali i poslali Islamskoj državi (IS), inscenirali su da su im prijetile pristalice te terorističke organizacije.

Sagovornik "Glasa Srpske" koji je blizak bezbjednosnim strukturama kaže da su Gološ i Hadžić u tu svrhu te navodne prijetnje prijavili policiji i iznijeli u federalnim medijima.

- I Gološ i Hadžić su pod pojačanim mjerama prismotre. Oni to znaju i zato su oprezni. Tako su izbjegli i prošlogodišnja hapšenja u kojima je bilo njihovih saradnika i istomišljenika, kad je uhapšen i neformalni vođa vehabijskog pokreta u BiH Husein Bilal Bosnić, koji je takođe organizovao i finansirao odlaske ratnika u Siriju, zbog čega je i osuđen - kaže on.

Gološ je prijavio da je dobio prijetnje putem "Fejsbuka" u kojima mu izvjesni Abdulah Armin Čurt prijeti smrću ako ne prestane govoriti protiv IS-a. Iste prijetnje, kako tvrdi, dobio je i Hadžić.

Mediji su još prije dvije godine objavili da je uz posredovanje mostarskog hafiza Gološa u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH. Lani je objavljeno i da je vehabijska zajednica u maglajskom selu Ošve, čiji je šef Hadžić, pravi rasadnik džihadista, iz kojeg i stari i mladi idu da se bore za IS, gdje ih je i poginuo veliki broj. Gološ se javio na broj mobilnog telefona u Norveškoj, ali kad smo mu se predstavili i rekli o čemu se radi, spustio je slušalicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana