Глас Српске у посједу доказа о сумњивим набавкама за ОС БиХ: Војска поручила 1,5 тона, а добила 21 тону конзерви

Жељка Домазет
Глас Српске у посједу доказа о сумњивим набавкама за ОС БиХ: Војска поручила 1,5 тона, а добила 21 тону конзерви

Сарајево - Три пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ поручиле су за друго тромјесечје ове године 1.509 килограма различитих врста конзерви са храном, а у магацине је стигло чак 14 пута више - 21.231 килограм, од чега је добар дио био неисправан.

Афера "Конзерве" у Оружаним снагама БиХ испливала је на површину на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ, на којој је упозорено да војсци недостаје храна и да је суочена са дотрајалим униформама и опремом, док је с друге стране огромној количини конзерви истекао рок трајања, због чега су спремне за отпис. Чланови комисије су на сједници одржаној у четвртак истакли да за већи дио од 308 тона конзерви истиче рок и да ће бити дониране или отписане, а у исто вријеме недостају млијеко, млијечни производи, воће и поврће.

Документи о дијелу набавки до којих је дошао "Глас Српске" показују да су конзерве са месом, паштетама и рибом набављане мимо потреба јединица и у много већим количинама него што је поручено и колико војници могу да потроше.

На малверзације упозорава и наш саговорник који је ишао у инспекцију на терену. Он упозорава да је након пријема конзерви примијећено да је дио неисправан.

- У Бихаћу их је таквих чак 1.532 килограма, а у Добоју 335 килограма. Јединице Оперативне команде Оружаних снага БиХ тражиле су ангажовање стручних тимова да би била утврђена исправности конзерви и да би неисправне конзерве биле враћене. Преглед је обављен тек након два мјесеца, а неисправне конзерве још нису враћене. Поставља се и питање како је могуће да се конзерве приме у магацине за исхрану војске иако је унапријед било јасно да се не могу потрошити у предвиђеном року за употребу - каже наш саговорник.

Додао је да се овим набавкама морају позабавити истражни органи.

- Подаци јасно указују на корупцију. Могућ је и гори сценарио јер се поставља питање да ли је неко циљано ишао да потрује војску и да у свему томе испразни нечија складишта - рекао је наш извор.

Од кога су огромне количине конзерви набављене и колико су плаћене, у петак нисмо успјели да сазнамо. Да се ради о уносним пословима јасно је из податка да Министарство одбране годишње на храну троши више од пет милиона КМ.

Замјеник министра одбране за управљање ресурсима Борис Јеринић каже да су јавне набавке Пандорина кутија.

- Покушао сам да се позабавим тим проблемом, али сам наишао на опструкције у Сектору за набавку и логистику. Тамо податке крију као змија ноге - каже Јеринић.

Када је сазнао да постоје веће количине конзерви којима је истакао или убрзо истиче рок употребе, каже он, тражио је од поменутог сектора да му доставе анализу у вези са том набавком.

- Тражио сам одговоре на питања како је извршена набавка, на основу чијег захтјева су набављене, да ли је прављена процјена неопходних количина и за који временски период како не бисмо дошли у ситуацију да декларисани рок трајања конзерви истекне, а оне не буду утрошене - истакао је Јеринић и додао да није добио податке.

Истакао је да су уговори за набавку конзерви потписани 2014. године и да је добављачима све плаћено.

- Потрошен је енорман новац, а војницима дају старе конзерве и то је брука. Ствари се морају извести на чистац и учинићу све да одговарају они који су до овога довели - нагласио је Јеринић и додао је да ће бити приморан да покрене и дисциплинске поступке против појединих одговорних лица, не наводећи о којим људима је ријеч.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да годинама указује на пропусте и незаконитости у раду Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, које су посебно изражене у јавним набавкама.

- Имајући у виду да је Министарство одбране највећи буџетски корисник, који сваке године утроши око 300 милиона КМ, тешко је разумјети ту врсту недомаћинског пословања и неодговорности за управљање јавним новцем, а да војници гладују. Набавили су 308 тона конзерви којима истиче рок употребе, а војсци недостају основни артикли попут воћа, поврћа и млијека, те униформе - истакла је Мајкићева.

Наглашава да је тешко повјеровати да министар одбране и његова два замјеника чине било шта на поправљању стања у овој области.

- Министар одбране ћути о апсолутној искључености замјеника. Данас та мјеста једино служе за ухљебљење страначког кадра. И десет генерала у Оружаним снагама имају одговорност у свему овоме. Без озбиљног рјешавања нагомиланих проблема овај систем ће се сам урушити - истакла је Мајкићева, наводећи да је питање да ли су о свему овоме упознати у Предсједништву БиХ, које је задужено за одбрамбену политику.

Кубик дрва 150 марака

Душанка Мајкић истакла је да је сумњива и набавка енергената за Оружане снаге БиХ који никада не стижу на вријеме, иако су масно плаћени.

- За један кубик огрјевног дрвета даје се 150 КМ - истакла је Мајкићева и додала да није чудо што све већи број војника по уговору напушта службу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана