Француска кочи визну либерализацију

Глас Српске
Француска кочи визну либерализацију

БРИСЕЛ - Међу чланицама ЕУ још нема консензуса о датуму ступања на снагу безвизног режима за грађане БиХ, јавио је Дојче веле позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Озбиљне замјерке на рачун позитивног извјештаја Европске комисије о испуњености услова изнијела је Француска. Током прошлонедјељног састанка представника земаља чланица ЕУ и Европске комисије, на коме је разматран извјештај Комисије о испуњености услова БиХ и Албаније за добијање безвизног режима, дошло је за неке до неочекиване ситуације.

Према наводима дипломатских извора, Француска је поставила озбиљне примједбе на извјештај Европске комисије којим се позитивно оцјењује испуњеност свих услова за укидање виза БиХ и Албаније.

- Француска је на листи својих замјерки поставила питање ефикасности борбе против корупције и криминала у БиХ и Албанији, стратегије повратка и реинтеграције избјеглица, финансирања политичких партија, те кратак период за коначну оцјену о испуњености свих услова за визну либерализацију - казао је исти извор.

Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност истакла је да је негативан став Француске изненадио све, јер њене примједбе нису биле оправдане.

- Преиспитујући извјештај Европске комисије, којим се јасно каже да су испуњени сви услови за визну либерализацију за БиХ и Албанију, цијели процес који је био јасно постављен се доводи у питање. Постоји могућност да овакав став, једне тако важне чланице ЕУ као што је Француска, може утицати и на неке мање чланице да промијене своје мишљење чиме би постизање консензуса унутар Уније о "зеленом свјетлу" за безвизни режим за БиХ и Албанију било одгођено, али и угрожено - казала је она наводећи да су примједбе Француске тешко разумљиве.

Спекулише се да Француска жели да се на неки начин освети Европској комисији која је критиковала због затварања ромских кампова и депортације Рома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана