Флоријан Бибер: Ојачати улогу Европске уније

Жељка Добрић
Флоријан Бибер: Ојачати улогу Европске уније

БиХ је потребан неки нови механизам, а главни међународни актери знају да већина жели да се OHR затвори. Послије тога као најреалније рјешење видим ојачану улогу ЕУ у БиХ, јер је то једина легитимна међународна организација, која има нешто да понуди БиХ, а то је чланство. Вријеме да се намећу нека рјешења је прошло.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" професор за југоисточне европске студије на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер.

* ГЛАС: Сматрате ли да је договор који су у Бањалуци постигли предсједник РС Милорад Додик и високи представник ЕУ Кетрин Ештон, да се крене у реформу правосуђа, остварив?

БИБЕР: ЕУ има ингеренције да се бави тиме из перспективе придруживања БиХ у ЕУ, али необично је да је прихватила ту улогу. Идеја да се разговара о реформи правосуђа у БиХ никада није лоша. И домаћи и страни посматрачи сматрају да правосуђе БиХ има доста проблема који треба да буду ријешени и то није спорно. Спорно је шта је узрок тог проблема и како може да се ријеши.

* ГЛАС: До приче о референдуму и реформи правосуђа дошло је након што РС у БиХ није имала саговорника о проблемима који су им заједнички. Како то коментаришете?

БИБЕР: О тим проблемима у правосуђу је у овом тренутку прилично тешко говорити, јер не постоје формиране владе на свим нивоима у БиХ, нема званичних партнера за разговор. Нека странка која није на власти нема овлашћење да говори о неким стварима. Свима је јасно да је за доста ствари у БиХ потребна интервенција и треба да постоји спремност међународних актера да пруже подршку да се ријеше нека спорна питања у БиХ. Ту улогу је међународна заједница играла доста дуго, понекад неуспјешно, понекад мало успјешније. Виђење проблема је веома различито у ентитетима у смислу да о стварима које РС сматра проблематичним, ФБиХ има сасвим другачије мишљење.

* ГЛАС: Колико се договором о реформи правосуђа креће у једну нову етапу односа у БиХ?

БИБЕР: Не очекујем да ће почетак разговора о реформи промијенити политичку атмосферу у БиХ, јер спремност за неки разговор не значи ништа. Успјех морамо да мјеримо по договору на крају.

* ГЛАС: Сматрате ли да ће бити добре воље да се промијене ствари и да буду онакве какве одговарају свим странама у БиХ?

БИБЕР: Мислим да је то тешко предвидјети, јер се чини да је главни проблем БиХ компромис на свим странама. Проблем је и што се доста ствари посматра искључиво из перспективе ентитета или заједничких институција БиХ. Иако понекад уопште не постоји несагласност око суштине неких питања, због самог нивоа на коме ће се разматрати, не иде се даље. Доста реформи и институција у БиХ не напредују због недостатка договора.

* ГЛАС: Зашто у политичком Сарајеву није било воље да се разговара о проблемима у БиХ правосуђу?

БИБЕР: Главни разлог због којег Сарајево није било спремно на разговоре са РС о бх. правосуђу је то што се плашило да се користи сваки начин да се смањује могућност рада судских органа на државном нивоу. Постоји страх са стране ФБиХ и Сарајева да свака критика државне институције значи и покушај смањења њених овлашћења. Разумијем да и у РС постоји страх због начина рада тих институција, али то је тај неспоразум и чињеница да се увијек сваки став и позиција интерпретира са становишта шта значи за подјелу овлашћења међу ентитетима и државним нивоом. Због тога је јако тешко доћи до суштинских питања на која би имали неки договор.

* ГЛАС: Каква је улога OHR-а данас у БиХ? Сматрате ли да су дио проблема, а не рјешења?

БИБЕР: Доста људи сматра да OHR већ годинама више није ефикасна институција у смислу да његова ефикасност зависи од кредибилитета у БиХ. Проблем који имамо већ годинама је тај да је OHR прилично слаб у смислу међународног нивоа пажње и прихваћања као важне институције. Мислим да смо ових дана видјели да OHR није био у стању да одигра важну улогу у рјешавању питања у БиХ и не мислим да OHR, како функционише данас, може да ријеши проблеме који ту постоје. Треба нам неки други механизам и главни међународни актери знају да већина жели да се затвори OHR. Питање је шта ће бити послије тога. Као најреалније рјешење видим ојачану улогу ЕУ у БиХ, јер је то једина легитимна међународна организација која има нешто да понуди БиХ, а то је чланство. Вријеме да се намећу нека рјешења је прошло.

* ГЛАС: Како коментаришете то што Валентин Инцко ни у једном моменту није иницирао разговор свих страна у БиХ о проблемима у правосуђу на које је указивала РС?

БИБЕР: Референдум је био нека врста ултиматума и то су прилично тешке околности у којима ће неки актер прихватити разговор. Мислим да због тога OHR није рекао да референдум не може бити одржан, али да се може разговарати о питањима која се наводе као референдумска.

Погрешна одлука

* ГЛАС: Како видите мијешање OHR-а у формирање власти на нивоу ФБиХ?

БИБЕР: Та одлука је била несрећна, јер ми се чини да разне странке у ФБиХ нису имале довољно поштења према законима, Уставу и политичким принципима. Власт која постоји у ФБиХ нема потпуни легитимитет који би требало да има и због тога је Инцкова одлука била погрешна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана