Ферхадија отвара врата

Милијана Латиновић
Ферхадија отвара врата

Бањалука - Треба да оставимо проблеме иза нас и гледамо у будућност, у оно што нас чини срећнима. Заједно у низу у Бањалуци стоје катедрала, Православна црква, синагога и Ферхат-пашина џамија, не сметају једна другој. Са отварања Ферхадије послаћемо поруке мира, толеранције, суживота и изнад свега вјере.

Рекао је ово у Бањалуци, уочи свечаног отварања Ферхадије, некадашњи бањалучки муфтија Едхем ефендија Чамџић. Он је у петак у обновљеној Ферхат-пашиној џамији предводио подневну молитву којој је присуствовао велики број вјерника.

- Ово је један духовни центар који повезује све људе различите вјере. Треба да се упознајемо и преносимо лијепе приче, да смо јединствени, јер највећи ресурс БиХ су њене различитости и нека нам оне буду богатство које нас зближава - поручио је Чамџић.

Муфтија бањалучки Осман ефендија Козлић казао је у петак да је све спремно за свечаност.

- Усхићен сам и надам се да ћемо као добри домаћини дочекати бројне делегације и госте из цијелог свијета и показати да овдје живе добри људи. Желим да сви који дођу из прелијепог града на Врбасу понесу само лијепе успомене - рекао је Козлић.

Одушевљење обновљеном џамијом нису крили ни бројни вјерници који су присуствовали молитви.

- Моје срце је посебно испуњено, долазио сам као омладинац у Ферхадију и драго ми је што је све организовано на високом нивоу - рекао је један од вјерника Рамиз Хаџић.

Свечаности отварања Ферхадије претходиле су вишемјесечне припреме, а формиран је и специјални Штаб "Ферхадија 2016" како би безбједност била на највишем нивоу.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је у петак да ће више од 1.000 полицајаца бити ангажовано на обезбјеђењу свечаности.

- Активности на обезбјеђењу церемоније отварања Ферхадије трају дужи период, а с обзиром на то да се очекује долазак бројних домаћих и страних делегација, овај скуп мора бити добро обезбијеђен - рекао је Лукач.

Начелник Центра јавне безбједности Бањалука Бошко Панџа, који руководи Штабом, истакао је да у активностима обезбјеђења, поред припадника МУП-а РС, учествују и припадници свих безбједносних агенција из БиХ, уз подршку ЕУФОР-а и Хеликоптерског сервиса Српске. На свечаности се очекује око 10.000 посјетилаца.

Обнова Ферхат-пашине џамије, која је срушена 7. маја 1993. године, трајала је 15 година, а да би на сам дан отварања заблистала у пуном сјају, у њену обнову уложено је око 10 милиона КМ. Највише новца уложила је Турска преко своје организације ТИКА и Влада РС

Манифестације

Свечаном отварању Ферхадије претходио је низ културно-вјерских манифестација. У Банском двору је у четвртак промовисан Куран писан ћирилицом на српском језику у преводу Миће Љубибратића, а протеклог мјесеца је организовано такмичење за избор најљепше фотографије Ферхадије. Ђачки цртежи на тему "Ферхадија" били су изложени у петак на улазу у џамију.

Званичници

Долазак на свечаност потврдили су предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, предсједник РС Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић, премијер Турске Ахмет Давутоглу, високи представник у БиХ Валентин Инцко и многи други. Свечаности ће присуствовати и делегација Народне скупштине РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана