Фергусон: Ријешени неспоразуми са предсједником Српске

Срна
Фергусон: Ријешени неспоразуми са предсједником Српске

Сарајево - Одлазећи амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком ријешио све неспоразуме, као и да британска Амбасада не подржава невладине организације или групе с циљем смјене власти или у смислу промјена институционалног система.

Фергусон је истакао да се са предсједником Додиком сагласио да је важан континуирани дијалог, те је нагласио и да су ријешене све недоумице у вези са 40 британских шпијуна у БиХ.

“Током моје посјете Бањалуци у сриједу у потпуности су отклоњене све преостале сумње о улози ових снага”, рекао је Фергусон за “Независне новине”.

Он је навео да је ријеч о војницима, а не шпијунима, који у БиХ долазе на захтјев Еуфора, а не на иницијативу британске Владе, те да ће њихов посао бити да помогну да се одржи сигурно и безбједно окружење на добробит свих грађана ове земље.

Фергусон је напоменуо да је Велика Британија, као потписница Дејтонског споразума, предана пружању подршке институцијама Републике Српске као и институцијама БиХ.

“Било које промјене институционалног поретка морају се урадити уставним или правним мјерама. А у пракси то значи да се у вези са тим морају договорити сва три конститутивна народа”, објаснио је Фергусон.

Он је додао да је Велика Британија само у посљедње двије године уложила више од 12 милиона КМ за подршку раду институција Републике Српске, као и да имају изузетно снажан пословни однос с великим бројем министарстава у њихових тимова.

Фергусон је истакао и велики пројекат у којем “уско сарађују” са Министарством унутрашњих послова и Полицијом Републике Српске, а циљ је да се побољшају капацитети безбједносних и полицијских агенција у борби против тероризма и организованог криминал.

“Вршимо обуку за рад полиције заснован на обавјештајним подацима”, навео је Фергусон, те додао да активно раде и са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, Граничном полицијом, Федералном и кантоналним управама полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана