Фајон: Најбитнији су добри односи са Сарајевом

Агенције
Фајон: Најбитнији су добри односи са Сарајевом

Београд - У очима Европског парламента је знатно битнији однос Србије са Босном и Херцеговином, него онај са Републиком Српском, изјавила је за "Данас" Тања Фајон, посланик социјалиста и демократа у ЕП, и изразила очекивање да се односи Београда и Сарајева неће заоштрити у вријеме обиљежавања 20. годишњице злочина у Сребреници.

"С обзиром на бурну прошлост Балкана и несугласице међу државама и народима, успјешну регионалну сарадњу и добре међусусједске односе видим као кључне ствари за напредак цијелог региона на путу према ЕУ", рекла је Фајонова, коментаришући могући утицај односа Србије и Републике Српске на европске интеграције Београда.

Она је истакла да је јасно да Србија има "посебан однос" са српским ентитетом у БиХ, али, додала је, "исто тако је јасно да на највишем, државном нивоу, одржава однос са БиХ".

"У посљедње вријеме се на различитим регионалним скуповима говорило о појачању регионалне сарадње путем економских и инфраструктурних пројеката и то ме јако радује. Вјерујем да се односи између Србије и БиХ неће заоштрити у периоду обиљежавања двадесетогодишњице геноцида у Сребреници", додала је Фајонова.

Према њеним ријечима, обиљежавање тог догађаја представља прилику за опомену да се такви злочини не смију поновити, "као и за заједничку одлуку о градњи нових мостова сарадње и повезивања у региону".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана