ФЕТО званично није терористичка организација у БиХ, ипак политичарима релевантније одлуке турских власти

klix.ba
ФЕТО званично није терористичка организација у БиХ, ипак политичарима релевантније одлуке турских власти

Сарајево - Гуленов покрет који турске власти називају “Фетулахова терористичка организација” (ФЕТО) не налази се на листи терористичких организација у БиХ. Та чињеница није спријечила домаће политичаре да без икакве институционалне класификације овај покрет окаратеришу као “терористички” те се на тај начин додворе АК партији у Турској.

Прошле седмице у радној посјети БиХ боравио је предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган. Он је на конференцији за медије јасно поручио предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу како очекује да се напори и мјере против свих структура терористичке организације ФЕТО у Босни и Херцеговини што прије окончају.

“Спремни смо на сваку врсту сарадње у вези с тим питањем и наставит ћемо да сарађујемо с институцијама Босне и Херцеговине за реализацију конкретних корака”, рекао је Ердоган.

Већ дуже вријеме спомиње се како представници турских власти отворено врше притисак на босанскохерцеговачке политичаре да у потпуности угуше дјеловање овог покрета у БиХ.

“У Турској се наставља извођење пред суд свих чланова који су учествовали у покушају војног удара, али организација ФЕТО дјелује у више од 160 земаља. Једна од земаља у којој дјелују присталице ове организације је и Босна и Херцеговина, гдје посебно дјелују у сектору образовања. Захваљујем се властима БиХ које су учиниле одређене кораке да би се спријечило њихово дјеловање, како у сектору образовања, тако и у пословном сектору, али ми знамо да се њихове активности још настављају и због тога желимо да се наставе напори БиХ у рјешавању овог проблема”, рекао је у марту ове године турски премијер Бинали Јилдирим приликом посјете Сарајеву.

С правом се поставља питање на основу којих одлука и из којих разлога БиХ уопште подузима “одређене кораке” којим би се спријечило дјеловање овог покрета у образовном и пословном сектору у БиХ.

Такозвани ФЕТО није на листи терористичких организација

Од Министарства безбједности БиХ тражили смо одговор на питања да ли се Гуленов покрет, односно такозвани ФЕТО у БиХ третира као терористичка организација и да ли се БиХ према члановима ове организације односи као према терористима.

“Босна и Херцеговина прати листе УН-а и ЕУ-а када је ријеч о терористицким организацијама и објављује на веб страници Министарства безбједности БиХ. Такође, приступ Босне и Херцеговине у борби против тероризма је заснован на кривичном законодавству БиХ, ентитета и Брчко дистрикта БиХ и другом позитивном законодавству у БиХ на основу којег се уз пуно поштивање људских права поступа у сваком индивидуалном случају могуће сумње на терористичке активности”, казали су нам из Министарства безбједности БиХ.

Како кажу, у складу с расположивим информацијама, прикупљеним сазнањима, доказима, сигурносним процјенама и анализама мјеродавне институције и агенције у сваком индивидуалном случају сумње на тероризам или терористичке активности подузимају законом прописане мјере и радње.

Министарство безбједности БиХ одбило је директно одговорити на постављена питања, но из њиховог одговора произилази како се Гуленов покрет не налази на листи терористичких организација у БиХ. Наиме, на званичној веб страници Министарства безбједности БиХ наведени су субјекти којима је БиХ увела рестриктивне мјере, а који су повезани с Либеријом, Сомалијом, Ираном и Ираком. На листи се налазе и ИСИЛ, Ал Каида те санкциона листа која се односи на Талибане.

Ни у једном дијелу посвећеном субјектима који се третирају као терористичке организације није наведен Гуленов покрет, из чега произилази да БиХ уопште овај субјект не третира као терористичку организацију.

Упркос томе, домаћи политичари, иако немају никакве законске основе да се баве класификацијом терористичких организација, често дају себи за право да Гуленов покрет прогласе “терористичким”, тиме шаљући поруку да су за њих релевантније одлуке власти у Републици Турској од одлука власти институција државе БиХ.

“ФЕТО сасвим сигурно јесте терористичка организација, јер се упустио у крвави војни удар у којем је скоро 300 људи погинуло и ко зна ко би још био убијен да су успјели у својим наканама. БиХ треба пратити рад тих људи. Истовремено, БиХ је земља владавине закона и ни према коме неће без разлога подузимати мјере”, казао је Бакир Изетбеговић 2016. године.

Додворавање АК партији


Он је у неколико наврата говорио и да је ФЕТО подмукла терористичка организација, хоботница која је своје краке пружила и ван Турске, у 150 земаља у којима дјелује, укључујући и Балкан.

“Под плаштом бриге за младе, за међурелигијски дијалог, кроз добротворне и културне активности, кроз истицање племенитих циљева, ова организација, уствари, има само један, себични циљ – контролисати финансијска средства, медије, људске умове и политику. И преузети власт. Након болног искуства које је искусила пријатељска Турска, нико од нас нема право на наивност и потцјењивање опасности која пријети од ове дволичне организације”, рекао је Изетбеговић у јулу 2017. године на отварању изложбе “15. јули - Покушај државног удара у Турској”.

Изетбеговић никада није објаснио јавности на основу чијих информација је дошао до сазнања како ФЕТО планира преузети власти, односно да ли те информације износи на основу сазнања обавјештајно-сигурносних агенција БиХ или пак на основу информација које му дају турски челници.

Већ дуже вријеме нижу се критике на рачун прије свега бошњачких политичара због поданичког односа спрам власти у Турској. Градско вијеће града Сарајева одузело је раније додијељену плакету у области образовања професору Алију Лафциоглуу којег је кандидовала образовна институција Босна Сема. Одлука је услиједила након што је турски провладин лист Јени Сафак објавио да је Сарајево плакету додијелило институцијама које турске власти сматрају дијелом ФЕТО-а.

Мјесец дана након што је Лафциоглу остао без плакете, ученици образовних институција Босна Сема, који су остварили изузетне резултате, медаље и признања на домаћим и међународним такмичењима из математике и физике 2015. године, остали су без признања Федералног министарства образовања и науке, највјероватније јер су ученици ових институција.

Подсјећамо, Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је ове године захтјев Републике Турске за изручење Хумеyре Гокцен коју је Главно републичко тужилаштво у Турској оптужило за учешће у покушају војног удара у јулу 2016. године.

Суд је у образложењу правоснажне одлуке саопштио да нису испуњене све законске претпоставке за изручење држављанке Републике Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана