ФБиХ не жели договор, РС заврће вентиле за гас

Маријана Миљић
ФБиХ не жели договор, РС заврће вентиле за гас

Источно Сарајево - Предузеће "Сарајево-гас" из Источног Сарајева обуставиће крајем идуће седмице снабдијевање ФБиХ гасом ако са сарајевским предузећем "БХ-гас" не постигне договор о износу накнаде за транспорт тог енергента.

"Сарајево-гас" је почетком ове седмице упозорило сарајевска гасна предузећа и институције на свим нивоима власти да ће у потпуности обуставити снабдијевање ФБиХ гасом ако "БХ-гас" настави да одбија да плати накнаду за транспорт гаса. Након тог упозорења директори "Сарајево-гаса" Славо Крајишник и "БХ-гаса" Јасмин Салкић преговарали су и тражили рјешења за превазилажење овог проблема, али оно још није на помолу.

- Ми смо предложили да потпишемо протокол да цијена гаса износи двије марке по метру кубном за крајње потрошаче, што је повећање у односу на претходну цијену. "БХ-гас" је прво пристао на тај протокол, да би се затим повукао. Они и даље не пристају на цијену транспорта коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику РС, али ни на наш приједлог у којем је садржана нижа цијена од оне коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику - казао је Крајишник.

Из "Сарајево-гаса" саопштено је да је "БХ-гас" у четвртак уплатио дуговања за транспортну накнаду за период од три године, али по цијени која не важи нити је договорена између двије компаније.

-  То значи да је проблем и даље присутан. Ако не прихвате наше компромисно рјешење, ми ћемо прекинути транспорт гаса крајем идуће седмице - саопштили су из "Сарајево-гаса" и додали да нерадо најављују обуставу транспорта гаса, али да су на то принуђени.

Са директором "БХ-гаса" у петак нисмо успјели ступити у контакт, јер су у његовој канцеларији рекли да је на састанцима.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је ФБиХ намјерно направила проблем својим грађанима јер компанија "БХ-гас" не признаје законе РС и односе на тржишту гаса.

- Оно што се треба радити у сектору гаса јесте да буду спровођени постојећи закони и испоштовани односи. "БХ-гас" жели да буде донесен закон о гасу на нивоу БиХ, што Српска неће прихватити - каже Ђокић.

РС је донијела Закон о гасу којим је предвиђено да предузећа из ФБиХ плаћају накнаду за транспорт. "БХ-гас" скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса гасоводом од Каракаја код Зворника до Старића код Кладња чији је власник "Сарајево-гас" из Источног Сарајева.

Одговорност

Посланик СДП-а у Представничком дому Парламента ФБиХ Дамир Машић тражи да власти тог ентитета и сарајевског кантона дају гаранције јавности да становници Сарајева неће остати без гаса, ни по коју цијену и ни под каквим условима.

- У супротном ћемо затражити одржавање ванредних сједница Парламента ФБиХ и Скупштине Кантона Сарајево да би дошли до рјешења. Одговорност федералне и кантоналне власти је осигурање снабдијевања главног града гасом. Од премијера тражим да јавно кажу шта предузимају и шта планирају урадити како Сарајево не би остало без  гаса - навео је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана